
Positioneren is het bewust kiezen voor jouw merk door er bepaalde eigenschappen of kenmerken aan te verbinden. Daardoor kan de doelgroep jouw merk moeiteloos onderscheiden van de concurrentie en de juiste keuze maken. Cruciaal in een wereld waarin we dagelijks bestookt worden met marketing. Wij zien positioneren dan ook als het essentiële fundament van alle marketing en communicatie.
Je hebt een stevig fundament nodig voordat je aan de slag gaat met nieuwe marketing en communicatiemiddelen. Ga je een nieuwe website bouwen of je online marketing activiteiten uitbreiden? Dan zetten wij eerst een belangrijke stap terug: we stellen de positionering scherp, zodat we daarna betere keuzes maken. Positioneren geeft je houvast en richting voor meer resultaat uit je marketingresources, meer interne verbondenheid en meer succes op de
(arbeids)markt. Positioneren maakt het werk van mensen die verantwoordelijk zijn voor merk en resultaten leuker.
Een positionering is veel praktischer dan een gekunstelde visie of mission statement, het is een aansprekend, reproduceerbaar verhaal dat iedere collega begrijpt. De positionering leeft in de organisatie en wordt in de dagelijkse praktijk gebruikt om belangrijke – ook strategische – beslissingen te nemen op het gebied van marketing en communicatie. Dit maakt dat de marketingmiddelen van jouw merk beter besteed worden.
“Positioneren is stap één, bedrijfsstrategie stap twee. Een positionering zet je neer voor tien jaar, een strategie heeft een kortere houdbaarheid en herijk je elke keer weer op basis van de implementatie. “De bekende ‘just do it!’ van Nike, om maar een voorbeeld te noemen, staat al meer dan 30 jaar. Terwijl de strategie in die periode al tientallen keren is herzien en aangepast.”
We geven je drie actuele Merkelijkheid positionering klantcases. Uit deze voorbeelden is direct op te maken dat positioneren met Merkelijkheid niet alleen heel praktisch is maar ook altijd leidt tot een unieke en creatieve vertaling en onderscheidend vermogen.
We delen dus drie projecten met je:
In 2022 zijn de Muller Groep en Brecon gefuseerd. Zij stelden ons de vraag, “Hoe realiseren we een nieuw, ambitieus merk?”
De verschillende culturen en expertises van beide bedrijven moesten samensmelten in één nieuw merk: SRBA Group. Daarnaast moest de nieuwe positionering vertaald worden naar een nieuwe website. Een cruciale factor in dit positioneringsproces was de deadline, binnen twee maanden wilde SRBA Group het nieuwe merk én de website gelanceerd hebben. Die deadline hebben we juist door het merk eerst te positioneren gehaald; vanuit de positionering konden
we efficiënt praktische keuzes maken voor het website design.
Net als in elk positioneringstraject zijn we gestart met de basis: Hoe ziet ons speelveld eruit en wat is onze gewenste positie? Welke communicatieniveau past bij SRBA Group, en welk merk archetype moet centraal staan? Met een aantal stakeholders binnen het bedrijf hebben we in één workshop de markt geanalyseerd, kennis gedeeld, geïnspireerd, ambities besproken en knopen doorgehakt. Dit hebben we vervolgens gevat in een corporate story en positionering.
Fragment uit corporate story:
De wereld van morgen wordt gemaakt in een cleanroom voor onderzoek naar nanotechnologie, of in een toonaangevend kantoorgebouw waar de regels van
samenwerken en creatie opnieuw worden gedefinieerd. Maar die wereld van morgen kan ook ontstaan in een sportaccommodatie waar een topsporter zich optimaal kan voorbereiden op de belangrijkste wedstrijd van het jaar, in een onderzoekslab van een universiteit, of in een woning waar mensen genieten en opladen. Wat verbind deze werelden? In elke wereld draait het uiteindelijk altijd om de mensen. Die worden in die omgevingen gestimuleerd en in staat gesteld, om een bijdrage te leveren aan de wereld van morgen.
Deze mensen maken daarmee ons leven een stuk mooier, beter, gezonder en fijner. Wij zijn er elke keer weer trots op dat wij die ruimtes voor innovatie mee mogen engineeren,ontwikkelen en realiseren. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de wereld van morgen. SRBA staat voor Smart Reliable Building Achievements. Wij werken vanuit verschillende divisies aan één doel: innovatieve en impactvolle ruimtes realiseren waarin mensen bewust of onbewust de wereld van morgen aan het vormgeven zijn. Dat doen we samen met onze opdrachtgevers. Door al in een vroegtijdig stadium betrokken te zijn realiseren wij samen betere omgevingen, die efficiënter en duurzamer worden gerealiseerd.
Stap twee was het vertalen van de positionering naar een huisstijl en website. Hierin moesten twee onderdelen van de positionering duidelijk worden; SRBA streeft een progressieve, sociale positionering na én de positionering is gebaseerd op het merk archetype hero. Hierin staat niet alleen SRBA centraal (als hero), maar juist de mensen die werken en wonen in de ruimtes die zij voor opdrachtgevers realiseren de helden. Dit komt voornamelijk terug in de corporate story, het beeldgebruik en de websiteteksten. De progressieve, sociale ambitie waarin relatief veel aandacht is voor circulariteit en duurzaamheid hebben we omgezet in een, voor de markt relatief gedurfd ontwerp met veel groen en een grijs/zwart designelement met ruis.
Het geheel van het nieuwe merk en de realisatie van de website hebben we dankzij een duidelijke positionering én een efficiënte samenwerking met SRBA binnen twee maanden kunnen realiseren.
“Hoe onderscheiden wij ons van onze concurrenten, om zowel nieuwe opdrachtgevers als collega’s aan te trekken?”
Met dertien klantcontactcenters in de Benelux én een offshore locatie worden elke dag talloze contactmomenten voor uiteenlopende opdrachtgevers professioneel en zeer klantgericht verwerkt. Hierbij maakt Soleo gebruik van hoogtechnische kennis en applicaties om efficiënt en effectief te werken, maar het oplossend vermogen en persoonlijke aanpak van de kundige en vriendelijke medewerkers zijn net zo belangrijk. Met deze combinatie realiseert Soleo optimaal klantcontact tijdens de hele klantreis en zetten haar opdrachtgevers de stap van een goed naar een geweldig merk.
“Toen zij jaren geleden bij ons aanklopten hadden ze net een aantal locaties overgenomen en duidelijke groei doelstelling: binnen afzienbare tijd concurreren met de grote spelers in de markt.”
In drie sessies met de directie zijn we tot de positionering van Soleo gekomen. Die drie sessies hebben we heel beeldend gemaakt, om zo het visualiseren van een nieuw merk of concept makkelijker te maken. Al snel stonden twee gedachtes centraal: “magie van klantcontact” en “de voet van de rem”.
De voet van de rem staat voor klantcontact als katalysator. Consistent goed klantcontact leidt tot meer tevreden klanten, meer verkoop onder bestaande klanten én meer nieuwe klanten. De visualisatie hierbij was een snelle auto. Uiteindelijk zijn we voor de magie van klantcontact gegaan, een minder agressieve positionering die goed past bij de focus op technologische innovaties van Soleo. Met dit verhaal kunnen we uitleggen waarom Soleo zó goed is in klantcontact zonder dat het saai of ongeloofwaardig is. We hebben de inspiratie gehaald uit illusionist David Copperfield – iedereen die kijkt naar zijn trucs weet dat hij niet echt een trein wegtovert. Mensen kiezen ervoor zich te laten verbazen, omdat zijn illusies zo goed zijn dat het bijna lijkt op magie.
Dit hebben we meegenomen in de positionering van Soleo. Door de inzet van innovatieve technologie zijn hun medewerkers magisch goed in klantcontact. Zo creëren we een menselijk verhaal over technologie.
Vijf jaar later is Soleo een grote speler in de markt, ze zijn niet alleen gegroeid in het aantal locaties en werknemers maar ook in klanten, complexiteit en expertise. Natuurlijk is de positionering slechts een schakel in dit prachtige resultaat, maar het is wel de schakel waarmee Soleo krachtig een complex verhaal op simpele wijze vertelt.
Buma/Stemra is de Collectieve Beheersorganisatie voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Daarmee zorgt zij ervoor dat deze muziekmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk. We werken al bijna elf jaar samen met Buma/Stemra, onder andere aan corporate communicatie, campagnes en digitale middelen. In 2021 mochten we ook de nieuwe positionering van Buma/Stemra creëren.
De organisatie stond voor een koerswijziging met een nieuw bestuur, een nieuwe strategie (To the beat of the drum) én een cultuurverandering. Daaruit ontstond een duidelijke vraag: “Hoe brengen wij deze ingrijpende veranderingen binnen onze organisatie samen in één boodschap aan de vele stakeholders van Buma/Stemra, waarmee we duidelijk maken wat we voor ze doen?”
Buma/Stemra vertegenwoordigt tienduizenden uitgevers, componisten en tekstschrijvers. Dat zijn misschien wel hun belangrijkste stakeholders, maar zeker niet de enige. Naast deze groep, vertegenwoordigd in de ledenraad, is er ook nog de Raad van Toezicht en de interne organisatie. We hebben elke groep betrokken in het positioneringstraject. Zo hebben we in de voorbereiding veel interviews afgenomen met muziekmakers, medewerkers en bestuursleden.
De input uit deze interviews is meegenomen in de verschillende workshops met de projectbetrokkenen én aan elke groep stakeholders is de positionering uitgebreid gepresenteerd. In de workshops hebben we onder andere buitenlandse CBO’s geanalyseerd, merkeigenschappen besproken en aandacht besteed aan de cultuurverandering.
Where the music is – een duidelijke boodschap waarin de nieuwe leiding, strategie en cultuur samenkomen. De nieuwe positionering weerspiegelt een assertievere houding van Buma/Stemra, waarin zij de held is die opkomt voor de muziek én rechten van haar makers. Het verhaal geeft Buma/Stemra de handvatten om keuzes te maken in marketing, communicatie, arbeidsmarkt en cultuur waarmee zij haar meerwaarde voor belanghebbenden duidelijk maakt.
Ze hebben de positionering onder andere vertaald naar een nieuwe website en (digitale) middelen.
Als jouw positionering het verschil moet gaan maken heb je hulp nodig. Jullie zijn organisatieblind – hebben de spreekwoordelijke oogkleppen op – en hebben moeite om met een frisse blik naar jullie merk en markt te kijken. En hoe kom je binnen afzienbare tijd tot een aansprekend resultaat?
Positioneren is ons vak, dit doen wij al 10 jaar. Wij hebben al in veel verschillende markten met dit bijltje gehakt en hebben keer op keer de creativiteit en inzet geleverd die het verschil maakte. We vertellen je graag meer over onze eigen methodiek en aanpak, maar de kern is dat wij het nooit moeilijker maken dan het is. Resultaat staat centraal. Jullie marktkennis en ervaring is de basis, wij gebruiken onze creativiteit, expertise en ervaring als hefboom om daarmee een unieke positionering vorm te geven. Uiteindelijk zeggen opdrachtgevers dan ook: “Hé, goed gevonden, dat zijn wij!”. Dat is voor ons het mooiste compliment.
Jouw merk is natuurlijk uniek en vraagt om een opmerkelijke positionering. Onze aanpak voor een strategische herpositionering van een bekend merk is natuurlijk anders dan hoe wij de positionering van een kleinere niche-speler aanvliegen. In de praktijk zijn er 3 mogelijkheden om met jouw positionering aan de slag te gaan:
Voor merken die te maken hebben met veel verschillende stakeholders en waarbij de positionering diep ingebed wordt in de strategie ontwikkelen wij positioneringstrajecten op maat. We brengen de verschillende stakeholders bij elkaar met een gedegen, onderbouwd en stapsgewijs traject. Elke stap wordt geborgd in de organisatie. Methodiek als marktpositionering, merkarchitectuur, merkarchetype, communicatieniveau, cultuurmodellen en kernwaarden worden onderzocht en vastgesteld. We vertalen het merk DNA in een corporate story en ronden het traject af met een uitgebreid rapport, met daarin alle stappen en key findings.
In een goed voorbereide workshop van één dagdeel behandelen Merkelijkheid consultants met een groep van 2 tot 15 deelnemers op een interactieve manier de belangrijkste positioneringvragen en
methodieken. In de voorbereiding interviewen we een of enkele projectbetrokkenen of andere stakeholders (bijvoorbeeld klanten, investeerders of toezichthouders). De uitkomsten van deze interviews vormen de bouwstenen voor de workshop. Tijdens de workshop komen in ieder geval marktpositionering, merkarchetype en communicatieniveau.
In een meeting van ongeveer 2 uur presenteert de opdrachtgever zijn organisatie, de strategie en de markt(ontwikkelingen). Daarna gaan twee consultants van Merkelijkheid met de opdrachtgever in gesprek over het merk en de positionering. We bespreken vragen zoals: wat is onderscheidend vermogen (in jouw markt), welke ingrediënten vormen het merk DNA en hoe kan een merkstrategie bijdragen aan meer onderscheidend vermogen. Ons gesprek geeft de opdrachtgever direct handvatten voor het verder laden van het merk op een onderscheidende manier, met een frisse blik van buiten.
“Don’t be a penguin” zo hadden we Merkelijkheid bij de oprichting bijna genoemd, dit verhaal vertellen we je graag in een persoonlijk gesprek. We kozen voor een andere naam, maar dertien jaar later is het wel de naam van onze podcast over positioneren. In elke aflevering zetten we de positionering van één bekend merk centraal en bespreken we een recente opvallende gebeurtenis rond marketing en positionering.
Wil je meer weten over positionering, onze merk archetype theorie óf één van onze andere expertisen? Lees dan één van onze vele artikelen, waarin we onze antwoorden op veel gestelde vragen, inzichten en voorbeelden verzamelen.
Direct concreet met ons sparren over jouw positionering uitdaging? Vul onderstaand formulier in en we komen snel bij je terug voor een afspraak. Dan hebben we de informatie om snel tot de kern te komen.
Nog sneller schakelen? Bel ons gewoon op 020-854 01 88