De positionering van Apple staat nog steeds voor mooie designs en kwaliteit, maar er is iets aan de hand. Het sprookje van het almaar groeiende merk begint scheuren te vertonen. De verkopen vallen volgens analisten tegen en de vakpers twijfelt over de innovatiekracht. Dit heeft gevolgen voor de waarde van het bedrijf. Hoe kan dit? Wij leggen dit graag uit aan de hand van onze positioneringsmatrix.
Apple was altijd de luis in de pels, niet een mainstream merk dat voor iedereen bedoeld was. In de beginjaren werd het merk bejubeld door creatieve mensen. Designers, muzikanten en architecten liepen ermee weg. Enigszins gechargeerd: minder “hippe” mensen werkten met Windows.
Apple deed het altijd net anders en kwam dan ook altijd als eerste met bepaalde innovaties. Ook wist het merk bepaalde, al bestaande, producten te perfectioneren. Een mooi voorbeeld hiervan is de MP3 speler. Al in 1998 bracht het Zuid-Koreaanse bedrijf SaeHan Information Systems deze op de markt. De eerste Ipod van Apple volgde 3 jaar later. Maar wie kent het Zuid-Koreaanse bedrijf nog? Apple heeft de MP3 speler dus niet uitgevonden, maar wel definitief op de kaart gezet. De eigen identiteit (design, innovatie, hip) kwam dus perfect overeen met de perceptie van de markt.
Maar hoe staat Apple er nu voor? Natuurlijk heeft Apple nog steeds veel bewonderaars en mensen staan nog steeds in de rij voor het volgende model. Maar het merk staat wel degelijk onder druk. Loop een willekeurige Apple-Store binnen en men ziet dat de gemiddelde leeftijd van de bezoeker aardig omhoog is gegaan. Wij willen niet beweren dat oudere mensen niet hip kunnen zijn, maar de doelgroep waar Apple ooit voor stond is verreweg in de minderheid.
De innovatieve kracht van het merk begint af te nemen en in pers en wandelgangen horen we steeds vaker dat een nieuw model eigenlijk niet zo heel veel meer te bieden heeft dan het vorige. De concurrentie staat niet stil en troeft Apple tegenwoordig regelmatig af qua innovaties. De marktperceptie komt dus steeds minder goed overeen met de merkidentiteit.
Het lijkt er daarom op dat Apple een identiteitscrisis tegemoet gaat; de doelgroep waarop zij jarenlang gebouwd heeft zoekt naar de ‘next big thing’ en de huidige klantengroep is Apple-fan om hele andere redenen. Apple staat daarom voor een belangrijke keuze:
Zij kan doorgaan in de huidige lijn, haar merkidentiteit aanpassen aan de nieuwe en zeer winstgevende marktpositie en de communicatie daarop aan te laten sluiten. Of zij moet terug naar de basis en haar focus weer leggen op baanbrekende innovatie, design en ‘hipheid’ en minder op ‘mainstream appeal’.
Wij verwachten niet dat de aandeelhouders staan te springen om een terugkeer naar de niche-dagen van het merk, want zelfs na de koersval van afgelopen tijd is de waarde van het aandeel in de afgelopen jaar verviervoudigd! Reken er dus maar op dat Apple de bekende formule zal blijven hanteren en dat echt revolutionaire producten uit een andere hoek gaan komen.
Wij zijn benieuwd naar uw mening, misschien ziet u wel een derde optie die het merk Apple kan redden?
Met dit voorbeeld wordt de kracht van de positioneringsmatrix weer eens aangetoond; de positionerings-keuze waarvoor een merk staat, wordt haarfijn inzichtelijk gemaakt. In het oorspronkelijke artikel leggen we de opbouw van het model uit.
Wil je meer weten over positioneren en hoe je er zelf mee aan de slag kan? Lees onze pagina positioneren en vind daar naast diepgaande artikelen ook tientalle voorbeelden en modellen voor elke mogelijke positionering uitdaging.