020 854 01 88

Merkidentiteit

Definitie merkidentiteit

De merkidentiteit van een bedrijf zijn de visuele elementen die de onderscheidende kernwaarden van een bedrijf vertegenwoordigen en communiceren naar de markt.

De merkidentiteit van een bedrijf komt voort uit de bedrijfsidentiteit en positionering. Het zijn alle elementen die het merk een gezicht geven in de markt. Hiermee bedoelen we niet alleen visuele uitingen maar ook de boodschap van het bedrijf. De merkidentiteit heeft dus betrekking op de stijl, design, kleur, logo en naam van een organisatie maar ook op de tone of voice in de reclame-uitingen.

We bespreken de belangrijkste aspecten van een merkidentiteit. Per onderwerp vind je dan ook links naar artikelen waarin we dieper op dat onderdeel ingaan.

Scroll snel naar:

Missen wij een aspect van merkidentiteit? Laat mij per mail weten wat en we voegen het met plezier toe!

Hoe bepaal je de merkidentiteit van jouw product of merk?

De merkidentiteit is het gezicht van jouw merk. Het is de visuele kennismaking met jouw product.  Deze visuele kennismaking roept direct associaties op in het hoofd van jouw potentiële klant.  En dáár ligt de uitdaging. Hoe zorg je dat deze associaties in lijn zijn met de eigenschappen en waarden van jouw merk? In dit artikel helpen we je bij het bepalen van jouw merkidentiteit.

Ontdek de belangrijkste uitgangspunten bij het bepalen van jouw merkidentiteit in het artikel ‘merkidentiteit bepalen: de uitgangspunten’.

logo-merkidentiteitDe kern van jouw merkidentiteit: een sterk logo

Het succes van een logo gaat schuil achter de psychologie van kleur, vorm en betekenis. Kleur en vormen hebben onbewust effect op de emoties van jouw doelgroep. Vaak bepaald dit de eerste indruk. Idealiter sluit deze eerste indruk aan bij het karakter van het bedrijf. Hoe vertaal je het karakter van het bedrijf naar een logo?

Aan de hand van een aantal voorbeelden geven wij in het artikel ‘de kern van jouw merkidentiteit: een sterk logo’ antwoord op deze vraag.

De beste kleur voor jouw merkidentiteit

Zo’n 90% van impulsaankopen wordt enkel bepaald door kleur. Als je nu jouw schouders ophaalt omdat jouw B2B product of dienst niet zo vluchtig is sla je de plank mis. Ook als het aankoopproces langer duurt heeft kleur een enorme invloed op de besluitvorming. Kleur is namelijk in belangrijke mate bepalend voor ons oordeel over een merk.

Welk effect heeft de kleur van jouw merk? Lees her hier: ‘de beste kleur voor jouw merkidentiteit en positionering bepalen‘.

Lettertypen psychologie

Verschillende letterstijlen roepen – vaak onbewust –  bepaalde associaties op in het hoofd van een lezer. De letterstijl is daarom een belangrijke maar vaak over het hoofd geziene factor voor het op de positionering aan laten sluiten van de merkidentiteit. Een merk wordt sterker als de letterstijl logisch past bij de positionering. In het artikel ‘lettertype en merkidentiteit: de psychologie achter jouw ‘font’‘.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een merknaam

Waar moet je rekening mee houden bij het bedenken van dé naam voor jouw nieuwe merk of product? Een goede merknaam heeft de volgende eigenschappen:

  • Gemakkelijk te onthouden en uit te spreken;
  • Roept de juiste associaties op;
  • Is uniek en valt op;
  • Beschrijft wat het merk doet.

Uiteraard kan een naam niet al deze eigenschappen bevatten. De uitdaging is om een naam te vinden die één of meerdere van deze eigenschappen heeft. In dit blog behandelen we het verschil tussen descriptieve en abstracte merknamen. Wanneer is het beter om de één te kiezen in plaats van de ander? Lees het hier: ‘hoe kies je een goede merknaam‘.

De invloed van je merkidentiteit op de customer journey

De customer journey of klantreis is de reis die jouw klant aflegt voordat hij of zij een aankoop doet op je website. Hoe komen klanten binnen op je website of winkel? Welke stappen ondergaan zij voordat ze tot conversie over gaan? Welke boodschap werkt het beste voor klanten? Deze vragen zijn allemaal onderdeel van de customer journey van jouw merk. In dit proces komen je klanten in aanraking met je merkidentiteit.

In het artikel ‘de invloed van je merkidentiteit op de customer journey’ gaan we in op het effect van je merkidentiteit op de customer journey. Aan de hand van 2 bekende merken laten we zien hoe je met je merkidentiteit een voorspelbare customer journey kunt creëren. Deze onmisbare componenten van jouw merk kunnen elkaar versterken.

De visuele identiteit van jouw merk ontwikkelen: fotografie en beeld

suitsupply merkidentiteitDe visuele identiteit van jouw merk combineert alle visuele aspecten van de merkidentiteit en communiceert daarmee het gevoel en de ervaring die past bij de positionering van een merk. Visuele aspecten zijn bijvoorbeeld logo, lettertype, kleur, design, fotografie, video. De visuele identiteit is een belangrijk onderdeel van de merkidentiteit.

Bij de term visuele identiteit denken veel mensen toch vooral aan het logo en de kleuren of het design van een product. Maar ook fotografie en video zijn essentieel voor de visuele identiteit van een merk. In het artikel ‘de visuele identiteit van jouw merk ontwikkelen: fotografie en beeld‘ bespreken we de beelden die je gebruikt om je merk neer te zetten en waarmee je jouw merkimago kunt benadrukken of jouw boodschap nog duidelijker kunt communiceren.

Tone of voice bepalen: hoe pak je dat aan?

De tone of voice communiceert of onderstreept, tussen de regels door, de karaktereigenschappen van jouw merk. Het gaat daarbij dus nog niet om wát je zegt maar hoe je het zegt. Tone of voice heeft betrekking op alle communicatie van jouw merk via bijvoorbeeld social media, email en website. Een consistente tone of voice die aansluit bij de visuele identiteit van jouw merk zorgen voor een uniform karakter en coherente perceptie. Dit zorgt voor vertrouwen bij jouw doelgroep.

‘Tone of voice is de verbale zus van je visuele identiteit.’  

Lees er meer over in het artikel ‘een eigen tone of voice voor jouw merk bepalen: hoe moet dat?’.