Merkidentiteit

In de praktijk: Hoeveel woorden telt een goede website tekst?

In de praktijk: Hoeveel woorden telt een goede website tekst?
Doelgericht website tekst schrijven is alleen mogelijk als je van tevoren alle voorwaarden goed op een rijtje hebt. Een van die vragen is een voor de hand liggende: hoeveel woorden telt een goede website tekst? Hier volgt een concrete leidraad uitgaande van twee factoren: Hoe lang houdt een gemiddeld iemand de aandacht vast en welke invloed heeft het aantal woorden op SEO/vindbaarheid?

website-tekst-aantal-woordenDe twee hoofddoelen van een website tekst hebben we in een eerder stuk uitgebreid besproken. Website tekst schrijven doe je voor zowel ‘stopping power’ als het overtuigen van je bezoeker, terwijl je Search Engine Optimization – het optimaliseren voor de zoekmachines – in gedachten houdt. Of, als we dit korter maken; kwaliteit en SEO. We kijken per onderwerp wat dit betekent voor de ideale hoeveelheid woorden van een website tekst.

Kwaliteit – Je wil in de eerste plaats dat een tekst de aandacht van de bezoeker grijpt en deze vervolgens vast houdt zodat je hem kan overtuigen. Vooral dat tweede is van invloed op het aantal woorden, want onze vluchtige aandacht blijft maximaal 7 minuten bij één stuk. En de lezer gunt je die 7 minuten pas als de structuur en inhoud 100% klopt! In die 7 minuten kijkt de lezer ook nog naar beeld, dus je mag blij zijn als je de lezer 3 á 4 minuten weet vast te houden. Hoeveel woorden leest men gemiddeld in 3 á 4 minuten? Niet meer dan 400 tot maximaal 500 woorden. Een goede website tekst bestaat dus nooit uit meer dan 500 woorden! En eigenlijk, geldt hoe minder woorden, hoe beter.

SEO – De beste content van de wereld helpt niet als deze niet gevonden wordt. Het overgrote deel van het verkeer komt tegenwoordig via de zoekmachines, en in Nederland staat dat gelijk aan Google. En wat de SEO experts over de hoeveelheid woorden zeggen is simpel: lange stukken tekst hebben weinig zin, maar maak ze vooral niet te kort. Minder dan 200 woorden vindt Google namelijk te kort en wordt extra kritisch bekeken, minder goed vindbaar dus. Kua lengte trekken experts de lijn bij 600 woorden, omdat een langer stuk beter opgedeeld kan worden in 2 aparte onderwerpen waarop je site apart vindbaar is. Al met al richten de meesten zich op een aantal van 400 tot 600 woorden.

Website tekst schrijven: de ideale hoeveelheid woorden

En zo zijn we betrekkelijk makkelijk tot de ideale lengte van een website tekst gekomen: rond de 500 woorden. Sta je alleen niet blind op de hoeveelheid woorden, belangrijk is dat je concreet en duidelijk vertelt en de aandacht van je lezer vast houdt. Uitgeschreven bij 400? Klaar! Bij 800 woorden en nog niet uitgeschreven? Bedenk of je het onderwerp niet kan splitsen en maak het zo de lezer extra makkelijk. In ieder geval weet je nu waar je aan moet denken als je gaat zitten om een website tekst te schrijven.

In onze In de praktijk: Website teksten schrijven behandelen we alles wat daarbij komt kijken. Volgende week bespreken we de opbouw en structuur van een goede website tekst. Om eerdere stukken terug te lezen kijk je in het hoofdartikel.

 

Bestel het boek