Delen
Vacatures bij Merkelijkheid:
Merkidentiteit

Wat is de juiste toon voor jouw website tekst?

In welke mate is website tekst schrijven anders dan persoonlijke communicatie? In persoonlijke communicatie wordt het goed overbrengen van een boodschap voor meer dan 90% bepaald door non-verbale kenmerken. Als we ons dus moeten beperken tot alleen tekst is het goed overbrengen van een boodschap natuurlijk uitdagender. Naast het gebruik van beeld (fotografie) kunnen we toch ook met tekst het een en ander. We kunnen een bepaalde “toon” kiezen. Bijvoorbeeld een formelere toon of een meer alledaagse. Maar hoe weet je welke je moet gebruiken? In dit stuk bespreken we het belang van een duidelijk gekozen toon in een website tekst en de stappen om die te bepalen.

toon_featuredIn de praktijk is de toon van de communicatie van onze opdrachtgevers voor een groot deel terug te vinden in de positionering die wij samen hebben opgesteld. We hebben met de opdrachtgever keuzes gemaakt, spreken we de klant bijvoorbeeld aan met “u” of “jij”. Dit lijkt een futiliteit maar blijkt toch regelmatig een heet hangijzer. Willen we op gelijke voet staan met de klant? Communiceren we vanuit onze bedrijfsoptiek of vanuit die van de klant? De toon die we kiezen is daarin doorslaggevend. We lopen eerst de redenen langs en daarna de stappen om tot eenduidige toon voor al jouw website teksten te komen.

Website tekst schrijven: het belang van toon

Herkenning – Een herkenbare toon en stijl zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak kunnen voelen bij jouw content en het daardoor makkelijker lezen en delen.
Begrip – Je wil dat mensen na het lezen van je content een bepaalde actie ondernemen, toon geeft de lezer een gevoel bij de richting die hen op wil hebben. Een autoritaire toon past bijvoorbeeld minder bij een goed doel dan bij een advocaat.
Branding – Je toon is onderdeel van je merk. Denk bijvoorbeeld aan de reclames van C1000 of de Staatsloterij.
Persoonlijkheid – De toon is wat je content persoonlijkheid geeft en onderscheidend maakt. De verkeerde toon maakt een boeiend stuk onleesbaar, of een saai productieproces tot een technologisch hoogstandje.
Eenduidig – Het komt maar weinig voor dat 1 persoon alle communicatie voor een bedrijf verzorgt. Een duidelijk omschreven/bepaalde toon zorgt ervoor dat iedereen die namens jouw organisatie spreekt dat in gelijke stijl doet, dit bevorderd alle bovenstaande redenen.

 

Wil je blijven leren over Merkidentiteit?

Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

   

  Belangrijke vragen voor het kiezen van een toon voor jouw website tekst(en):

  • Wie is mijn publiek eigenlijk?
  • Hoe willen wij over komen?
  • Hoe kijken wij naar onze eigen organisatie?

  Stappen om een toon te bepalen voor jouw website tekst

  Stap 1 – Omschrijf kort de persoonlijkheid van de ‘schrijver’/de auteur
  Stap 2 – Hoe verhouden mensen zich tot jullie merk of organisatie en welk gevoel hebben ze daarbij?
  Stap 3 – Vind een aantal bijvoegelijke naamwoorden die passen bij de uitkomst van de eerste twee stappen.. Bijvoorbeeld; formeel, professioneel maar casual, jong, oud, geleerd, plat en ga zo maar door.
  Stap 4 – Hoe verhoudt dit zich tot het merk of de organisatie?
  Stap 5 – Gebruik je u of jij? Jong taalgebruik of meer academisch? Hoeveel jargon gebruik je?
  Stap 6 – Schrijf een verhaal van 300 woorden in deze toon. Vertel over het merk/de organisatie en vertel over de lezer. Zo kom je tot een verhaal waarin je de meest gangbare woorden en zinnen al gebruikt en je in de toekomst als referentie kan gebruiken.

  Als het goed is heb je nu best een goed idee van de toon die past bij jouw schrijven, merk of organisatie. Door hier vooraf stil bij te staan voorkom je dubbel werk en maak je het redigeren van tekst uit de organisatie (of je eigen teksten) ook een stuk makkelijker. Daarnaast is het eigenlijk best een leuke oefening want hoe meer dit karakter (de toon) vorm krijgt in je hoofd, hoe makkelijker het wordt om content te bedenken die bij dit karakter past. En makkelijk nieuwe content schrijven willen we allemaal wel!

   

  Merkelijkheid PinguïnWil je blijven leren over Merkidentiteit?

  Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

    

   In het hoofdartikel van In de praktijk: website tekst schrijven staan de andere onderwerpen die we ondertussen al behandeld hebben. Volgende week schrijven we over hoe een goede website tekst bij draagt aan je vindbaarheid in de zoekmachines(SEO). Mocht je na het lezen van dit stuk verder met ons willen praten dan horen we graag van je.

    

   Vragen? Bekijk alle veel gestelde vragen. Alle vragen
   Deel dit artikel