Merkidentiteit

De kracht van videomarketing

De kracht van videomarketing
Online marketing is anno 2020 niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Sterker nog, dagelijks krijgen we als consument zo’n 300 boodschappen te zien, naast tientallen e-mails. Via o.a. social media, nieuwspagina’s en traditionele media zoals radio en televisie proberen merken hun doelgroep 24/7 te bereiken. De concurrentie is dus enorm en de doelgroep (consument) krijgt meer en meer boodschappen te verwerken. Hoe zorg je er in dit overvolle medialandschap ervoor, dat je bij jouw doelgroep opvalt?

Juist nu (we schrijven het jaar 2020) is in contact en zichtbaar blijven belangrijk. Veel beurzen, klantbezoeken en live events zijn afgelast. Video’s vervullen een hele belangrijke rol in het gedeeltelijk invullen van het gat dat is ontstaan. We zien een grote  toename in de vraag voor videoproducten. Tal Gonen – Eigenaar Merkelijkheid

videomarketing

Binnen online marketing zijn er verschillende vormen te onderscheiden. Zo is er affiliate marketing, social media marketing, e-mail marketing en content marketing. Ook binnen deze laatste vorm van marketing kennen we verschillende mogelijkheden. Denk aan het schrijven van een blog of whitepaper, een webinar of het produceren van een video. In dit artikel gaan we verder in op video als krachtig middel. Daarnaast informeren we je over de succesfactoren en uiteraard geven we je enkele voorbeelden van video’s die wij mochten produceren.

Wat is video marketing?

De term video marketing is niet erg ingewikkeld. Als wij de term definiëren, dan doen we dat op de volgende manier: ‘Het op een strategische wijze maken en distribueren van video content, met als doel het promoten van producten, merken of diensten.’

Dat het inzetten van video’s steeds populairder wordt, blijkt uit onderzoek. In 2020 bestond ca. 80% van het internetverkeer uit bewegend beeld. Ook blijkt dat 64% van de consumenten overgaat tot een aankoop nadat zij hier een video van hebben gezien en worden video’s 1.200 keer vaker gedeeld op social media dan afbeeldingen of documenten.

Wil je blijven leren over Merkidentiteit?

Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

  De voordelen van video marketing

  • Niet iedere consument wil (veel) tijd en/of moeite doen om geïnformeerd te worden. Een video zorgt er voor dat juist ook deze doelgroep bereikt kan worden.
  • In een video zit meer emotie dan in een stuk tekst.
  • Door video’s te publiceren op je website, hou je consumenten langer op je website.
  • Door een medewerker van je merk aan het woord te laten in één van je video’s creëer je een persoonlijke gevoel en een gevoel van vertrouwen richting de eindgebruiker.
  • Een video kan op meerdere platforms gedistribueerd worden. Dit zorgt voor een groter bereik.
  • Video is zeer geschikt voor advertentiecampagnes op social media platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Steeds vaker bieden video advertenties betere resultaten ten opzichte van foto’s.

  Wat maakt een video sterk?

  Hoe lang kun je de aandacht van de consument vasthouden? Om de kans te vergroten dat de consument de hele video bekijkt, is het belangrijk dat een video niet te lang duurt. Volgens een onderzoek van Clickz duurt de optimale geadverteerde video 15 seconden en blijft 90% van de doelgroep gefixeerd op de video als deze niet langer dan 15 seconden duurt. Bij een video advertentie van 30 seconden zakt dit al naar 67%. Heb je een video die langer duurt? Zorg er dan voor dat de doelgroep nieuwsgierig blijft om meer informatie over jouw video te zoeken. Natuurlijk spreken we hier over gemiddelden, de doelgroep en het doel van je video bepalen natuurlijk in grote mate hoe lang jouw audience geboeid blijft kijken.

  De gebruiker (jouw doelgroep) centraal

  Het gebruik van het product, merk of dienst wordt veel tastbaarder als de eindgebruiker ziet hoe het wordt gebruikt. Zorg ervoor dat de boodschap dus krachtig en helder is en zet hierbij de eindgebruiker altijd centraal. Als je een boodschap wil overbrengen, informeer de gebruiker dan waarom het belangrijk is om te kijken, wat het doel is en wat het oplevert. Daarnaast gaat het natuurlijk om de inhoud van de video. Cliché maar waar; een beeld zegt meer dan duizend woorden. Laat staan als je deze twee met elkaar combineert..

  Toegankelijkheid

  Toegankelijkheid is de sleutel tot succes. Je wilt dat jouw video altijd en overal bekeken kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor waar de video zonder geluid afgespeeld wordt. Het ondertitelen van je video maakt dit mogelijk. Steeds meer video’s worden dan ook standaard voorzien van ondertiteling. De grote platforms zoals YouTube ondertitelen video’s soms al automatisch in de previews. Dit heeft niet de hoogste kwaliteit, maar is zeker een praktische oplossing. Toegankelijkheid heeft ook te maken met de weergave. Jij wilt dat jouw video optimaal wordt weergegeven, op elk device.

  Wil je blijven leren over Merkidentiteit?

  Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

   Hoe zet je video marketing in?

   Je wilt dat je video de doelgroep zoveel mogelijk bereikt en dat de distributie van de video op verschillende kanalen uiteindelijk leidt naar jouw website. Hoe doe je dat? We geven je vijf tips voor het opstellen van een content distributiestrategie van jouw video’s.

   1. Bepaal hoe je jouw video gaat verspreiden: organisch, betaald of beide? Het voordeel van organische distributie is dat het net zo lang op je website en sociale media blijft staan én zorgt voor betere vindbaarheid. Met een betaalde campagne kan je de content nóg beter verspreiden buiten je eigen klantenkring en netwerk. Betaald je content onder de aandacht brengen kan bijvoorbeeld via Google, maar ook via Facebook, LinkedIn en tal van andere social media of (branche)platforms.
   2. Besluit je dat adverteren onderdeel is van jouw content distributie? Zorg dan dat de advertentie altijd leidt naar jouw website, dat is waar je de verkoop of potentiële leads binnenhaalt en écht in contact kunt komen met jouw doelgroep. Niet geheel onbelangrijk: kies het juiste formaat afhankelijk van waar je de video wilt plaatsen. Creëer video’s die je op YouTube, Facebook en LinkedIn plaatst in een horizontaal formaat en video’s die je op Instagram plaatst in een verticaal formaat.
   3. Zoals eerder beschreven, duurt een optimale video 15 seconden. Duurt jouw video langer? Gebruik dan een deel van de video als trigger op diverse platforms om naar de volledige video op jouw website te leiden.
   4. Schrijf altijd een artikel over de video die je hebt geplaatst voor SEO doeleinden. Beschrijf in ieder geval waar de video over gaat en vul de blog waar mogelijk aan met andere informatie die interessant is voor jouw doelgroep.
   5. Denk niet alleen na wat je wilt bereiken met jouw video, maar ook hoe je een potentiële klant na het zien van de video overhaalt tot een contactmoment of aankoop. Wij raden aan, daar waar je de volledige video plaatst en je advertenties naartoe leidt een ‘Call to Action’ te plaatsen. Dit is het punt waar je in contact wilt komen met de doelgroep, is het niet voor een aankoop nu dan misschien wel op een later moment. Met een call to action bied je de mogelijkheid een e-mailadres achter te laten. Welke call to action je gebruikt is afhankelijk van jouw product of dienst, waar de doelgroep behoefte aan heeft en wat je iemand te bieden hebt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbriefinschrijving, de download van een whitepaper of e-book. Doordat de potentiële klant gegevens achterlaat, kan deze later benaderd worden voor andere contactmomenten en conversies.

   Video marketing en Merkelijkheid

   Merkelijkheid heeft in 2020 veel video’s geproduceerd voor haar klanten. Tal Gonen, eigenaar van Merkelijkheid en bij veel videoprojecten betrokken zegt hierover:

   ‘We zagen de vraag naar video marketing sterk toenemen tijdens de Covid-19 crisis. Klanten zochten een manier om toch hun doelgroep te bereiken. Videomarketing speelt daarbij een belangrijke rol. Het afgelopen jaar hebben we daarom ruim 40 video’s mogen produceren voor onze klanten’.

   Hieronder een selectie van enkele video’s die bij hebben gedragen aan het succes van onze opdrachtgevers, wat de vraag was en welk resultaat is bereikt:

   Video voor lead generatie in strategische doelmarkten Audion

   Voor relatie Audion Packaging Machines mochten we filmen bij een van hun afnemers. Fascino Koffie uit Weert gebruikt Audion verpakkingsmachines voor het verpakken en sealen van hun koffieproducten. De foodsector is, naast Medical/Pharma, Parts en E-commerce één van de vier strategische speermarkten van Audion. Het verpakken van koffie vormt in de strategische doelmarkt weer een belangrijk segment. We hebben voor Audion een mooie film mogen produceren, waren verantwoordelijk voor het script, de interviews en de montage. Uiteraard is ook aan ondertiteling gedacht. We hebben rondom dit onderwerp een serie artikelen geschreven en deze zijn gepubliceerd op de website. Uiteraard voorzien van voldoende CTA’s (Call To Actions)

   Het resultaat:

   Bijdrage aan businessdoelen: Uit deze opdracht zijn aantoonbaar nieuwe machines verkocht, zo vertelde de eigenaar van Audion Packaging Machines. Voor deze opdrachtgever hebben we eerder al een andere video mogen maken, ook specifiek voor strategische doelmarkt food. Met in de hoofdrol de bekende chefkok Alain Caron. Deze video kun je hier bekijken:

    

   Video voor stijgende merkwaarde Intratone

   Voor relatie Intratone Benelux hebben we in 2020 veel bereikt. Naast dat we diverse video’s mochten produceren hebben we ook bijvoorbeeld de Nederlandse en Belgische websites mogen ontwerpen en campagnes in deze landen gedraaid. Op die manier hebben we een bijdrage geleverd aan de merkbekendheid van dit van oorsprong Franse merk. We willen graag één van de video’s uitlichten. Deze video is inmiddels in meerdere landen ingezet, waaronder Nederland, België, Frankrijk, UK en Denemarken. Het resultaat:

   Hoe lang kun je de aandacht van de consument vasthouden? Om de kans te vergroten dat de consument de hele video bekijkt, is het belangrijk dat een video niet te lang duurt. Volgens een onderzoek van Clickz duurt de optimale geadverteerde video 15 seconden en blijft 90% van de doelgroep gefixeerd op de video als deze niet langer dan 15 seconden duurt. Bij een video advertentie van 30 seconden zakt dit al naar 67%. Heb je een video die langer duurt? Zorg er dan voor dat de doelgroep nieuwsgierig blijft om meer informatie over jouw video te zoeken. Natuurlijk spreken we hier over gemiddelden, de doelgroep en het doel van je video bepalen natuurlijk in grote mate hoe lang jouw audience geboeid blijft kijken.

   videocontent

   Wij waren verantwoordelijk voor het concept, script, draaiboek, acteurs en de attributen. Natuurlijk hadden we een enorm geluk met het weer medio maart 2020. De video is op meerdere locaties geschoten maar allemaal binnen één draaidag. De video is vertaald naar meerdere talen, zoals bijvoorbeeld naar het Deens (tot en met de nabewerking voor de vertaalde tekst in de draadloze intercom en telefoon).

   Wil je blijven leren over Merkidentiteit?

   Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

    Video over nieuwe strategie Buma/Stemra

    Voor relatie Buma/Stemra mochten we een video produceren die ingaat op de nieuwe koers die de organisatie in gaat zetten de komende jaren. We hebben samen met Buma/Stemra een concept bedacht waarin we deze nieuwe koers die bestaat uit 4 pijlers niet laten vertellen door de bedenkers, maar echt vanuit het perspectief van de uitvoerders en gebruikers. We hebben gekozen voor een opstelling, waarbij veel aandacht is uitgegaan naar kleur en achtergrond. Op die manier neem je de kijker echt mee in het verhaal. Uit analyse van de data is gebleken dat een groot deel de video volledig heeft bekeken, een prestatie op zich omdat de lengte (bijna 5 minuten) en de complexiteit van de boodschap aanzienlijk is. Missie geslaagd!  Naast het projectmanagement, het script, een groot deel van de interviews en het concept hebben we ook een campagne rondom deze video gelanceerd. Met de campagne hebben we de video kunnen distribueren buiten het netwerk van Buma/Stemra en het bereik van de boodschap vergroot. Bekijk hier het resultaat:

    Bedrijfspresentatie video (technisch) Donghua

    Donghua is een leverancier van kettingen, kettingwielen en complete kettingsystemen. Naast dat we verantwoordelijk waren voor de website en recent voor de koppeling van hun productdatabase met die van MRO partners, mochten we ook twee video’s produceren. Het belangrijkste doel van deze video is laten zien dat Donghua Europe meer is dan alleen een distributeur.

    Met deze video laten we zien dat Donghua Europe niet alleen meer dan 15.000 verschillende producten op voorraad heeft, maar dat het een echt competence center is. Een competence center heeft alles in huis om echt in de klantketen te kunnen integreren. Van een moderne werkplaats met moderne machines, tot aan een uitgebreid laboratorium. Alles onder één dak.

    In deze video brengen we het competence center in beeld, van klantspecifiek ontwerp tot aan expeditie. Bekijk hier het resultaat:

    Campagne video Wisseloord Studios

    De Wisseloord Studios in Hilversum zijn wereldberoemd. Vele grote der aarden hebben zichzelf teruggetrokken in een van hun studio’s om daar albums op te nemen. Van Michael Jackson tot aan The Police, van de Scorpions tot Simply Red en ook vandaag de dag nog wordt Hilversum gevonden als het gaat om top producties. De Wisseloord Studios is tegenwoordig meer dan alleen studio’s. Onder leiding van CEO Malik Berrabah is het een echte muziek hub aan het worden. Deze hub vervult een belangrijke functie in het bij elkaar brengen van kennis, het netwerk en talent.

    De Wisseloord Academy is de plek waar dat talent zich verder kan ontwikkelen. Dat gebeurt onder leiding van de absolute top op het gebied van muziek, productie maar ook vooral door met elkaar bezig te zijn met muziek. Voor deze mooie opdrachtgever mochten we een serie video’s maken en artikelen schrijven. Belangrijkste doelstelling: nieuw talent aan ons verbinden. Deze video’s worden organisch gedistribueerd via de website en social media kanalen van Wisseloord Academy en ondersteund met periodieke campagnes rondom de start van nieuwe cursussen.

    Wij maakten in totaal 5 video’s en schreven diverse artikelen. Eén van deze video’s laten we graag zien. Kijk hier naar het resultaat:

    Video om jouw positionering te versterken

    Merkelijkheid werkt al jaren voor het Helmondse Apex Dynamics. De eerste positionering “Apex loopt harder” is recent onder de loep genomen en besloten dat het merk toe was aan een herpositionering. Deze is nu “move forward” en speelt in op de bijdrage aan innovatie die zij leveren. Innovatie verschijnt in diverse vormen, in product- of proces-niveau maar ook door de volgende generatie techneuten te ondersteunen. Dat doet Apex Dynamics met een combinatie van kennis, producten of financieel. Een van de projecten ondersteunen zij al langere tijd en met veel enthousiasme. Het betreft hier University Racing Eindhoven (URE). Een studententeam dat op een zeer hoog niveau elektrische aangedreven en zelfs autonoom rijdende racewagens bouwt. Elk jaar wijden een aantal studenten van de TU Eindhoven een heel collegejaar aan het project. Normalter neemt URE deelt aan diverse internationale studentenraces, in heel Europa. In 2020 was dit door Corona niet mogelijk. Thom van Oss, eigenaar van Apex Dynamics ging in gesprek met URE over de gevolgen, de teleurstelling en de toekomst. Dat ook deze gedreven studenten al snel weer vooruit willen kijken “move forward” zal niemand verbazen.

    Deze film werd niet alleen door Apex gebruikt, maar ook ingezet voor het URE launch event, een mooi voorbeeld hoe aansprekende content altijd zijn weg vindt naar andere distributie kanalen en doelgroepen. Dit met als bijkomend voordeel dat de film duizenden views extra kreeg (vanaf 5:24 de video die wij voor Apex mochten maken).

    Tot slot

    Wil je met ons eens sparren over wat video’s in jouw marketingmix betekenen, hoe deze bijdragen aan jouw doelen?

    Wil je heleboel andere video’s bekijken, op Merkelijkheid’s Vimeo kanaal staat nog veel meer mooi werk.

    Bestel het boek