Online Marketing

Social media gebruik in Nederland: Wie zit er nog op LinkedIn?!

LinkedIn is niet meer dan een veredelde kaartenbak, Twitter is de plek om je content de wereld in te slingeren en via Facebook hou je contact met je oma. Dit lijkt de heersende opvatting over de drie grote sociale netwerken. Voor LinkedIn en Twitter is de rek eruit en Facebook groeit alleen nog door de aanwas van ouderen. Toch is het gebruik van social media hoger dan ooit, waar komt die groei vandaan? In dit artikel kijken we naar het Nederlands social media gebruik in 2016 en wat dat betekent voor jou als professional. 

social media: TwitterBijna iedereen heeft tegenwoordig internet via een tablet of smartphone. Bijna iedereen zit op social media (95% volgens onderzoek van Ruigrok Netpanel). Toch voelen de grote netwerken voor veel mensen ‘hol’ aan. Waar zijn mensen nog wél te vinden en hoe kan jij ze bereiken met jouw online marketing?

Gebruik LinkedIn, Twitter en Facebook in Nederland (2016)

LinkedIn is net gekocht door Microsoft voor $ 26.2 miljard maar de rek lijkt er in Nederland wel uit. Volgens Newcom gebruikt slecht 0,3 miljoen Nederlanders LinkedIn dagelijks, een daling van 25% ten opzichte van een jaar eerder. Dat verbaast ons niet, LinkedIn worstelt al jaren met de overgang van kaartenbak tot contentplatform.

Twitter levert 10% in en weet geen nieuwe gebruikers aan zich te binden.

Facebook tot slot heeft een kleine groei, 3% in dagelijks gebruik volgens Newcom maar dit komt volgens Ruigrok met name door de groeiende groep ouderen.

positioneren merkelijkheidWil je blijven leren over Online Marketing?

Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

    Kortom, de grote drie netwerken verstoffen een beetje. Waar komt de groei dan vandaan?

    social media in nederland

    Adviesbureau Redmax maakte deze infographic op basis van het Newcom social media report 2016 uit januari van dit jaar.

    Social media: Steeds meer niche kanalen

    Waar je voorheen op Facebook zat en daar je foto’s deelde, chatte, events plande en ga zo maar door heeft nu alles zijn eigen kanaal gekregen. Instagram voor het delen van foto’s met al je vrienden, Snapchat voor het live delen van je leven met mensen die écht dichtbij je staan en Whatsapp voor het versturen van berichtjes en het maken van afspraken. Ook Youtube heeft hier een rol, als TV kanaal waar je dan op Whatsapp over praat.

    Kortom, er zijn social media kanalen bijgekomen en er is niet meer één kanaal voor alles.

    Wil je blijven leren over Online Marketing?

    Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

      Jongeren voorop

      De jongeren bepalen de richting van het social media gebruik. Hierdoor merk jij misschien nog weinig van de aankomende veranderingen. De kans is groot dat jij nog helemaal niet uitgekeken bent op Facebook en Twitter maar geloof mij als ik zeg, daar komt verandering in.

      We zien dat Millenials zich nu langzaam op Snapchat begeven en steeds meer foto’s staan alleen op Instagram. Hoe lang nog voor jij daar ook eens gaat kijken? Tegen de tijd dat Snapchat en Instagram hét helemaal zijn gaan de jongeren alweer door met het volgende social media kanaal.

      Maar dat is ook reden voor een pas op de plaats. Want waar maakt jouw doelgroep eigenlijk gebruik van?

      Babyboomers en Generatie X (56+ en 36-55) zitten namelijk (nog) wel op Facebook, Twitter en LinkedIn. Als dit jouw doelgroep is loopt het dus nog niet met zo’n vaart. Ons advies? Hou de nieuwe social media kanalen met een schuin oog in de gaten maar stort je niet als eerste in het diepe. De kans dat jouw klanten daar gelijk met jou in duiken is klein.

      Wat verandert er in 2017?

      In 2017 verandert er eigenlijk bar weinig. Instagram en Snapchat winnen terwijl Facebook, Twitter en LinkedIn stagneren. Bron: Onderzoek

      Content blijft king

      Tot slot even een zijstap. Waarom gebruiken mensen social media? Precies, om de content te vinden die zij zoeken. De eerste stap moet dan ook zijn om te bepalen op welke content jouw doelgroep zit te wachten. Het kanaal komt daarna pas. Blijf dus in gesprek met klanten en relaties over de inhoud van wat je deelt. Als je dat weet, is het kanaal vaak wel logisch.

       

      Vragen? Bekijk alle veel gestelde vragen. Alle vragen
      Deel dit artikel