The secret to happiness is freedom
De ontdekkingsreiziger is misschien wel het meest voor de hand liggende beeld dat je hebt bij de Explorer. Denk jij ook aan de Britse man met tropenhoed en kaki junglepak? Dit door Disney ingegeven beeld doet geen recht aan de impact van Explorer merken op onze samenleving. Explorer merken bieden of faciliteren de vrijheid en onafhankelijkheid om op zoek te gaan naar een ideale wereld. Daarin staat de reis, niet de bestemming, voorop: de Explorer blijft altijd ontdekken.
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Het Merk Archetype Explorer gaat op een (spreekwoordelijke) reis, op zoek naar een betere wereld vanuit een diepgeworteld verlangen om uit te vinden wat het best past bij hun unieke behoeftes, voorkeuren en wensen.
In bijna alle gevallen is het merk archetype een reflectie van zowel de behoeften van de doelgroep als de interne organisatie. Maar dat betekent niet dat het merk zelf als ontdekker de wereld in trekt. In veel gevallen staat het merk voor de reis die de doelgroep doormaakt. Er zijn dan ook verschillende niveau’s van de Explorer:
Het eerste niveau is behoorlijk extern gericht, de wijde wereld intrekken. Dat is vaak letterlijk maar soms ook figuurlijk. Een voorbeeld van de letterlijke implementatie is de marketing van het merk GoPro waarin hun doelgroep de wereld verkent. GoPro reflecteert de behoefte van de doelgroep om de wereld te ontdekken.
Maar het kan ook een figuurlijke interpretatie zijn. Natuurlijk heette Microsoft’s eerste browser (om het internet te verkennen) ook Explorer. Maar ook een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, Amazon, is een Explorer. De naam is al een eerste hint maar vanaf je telefoon of computer kan je een hele wereld van producten ontdekken en vinden wat bij jou past.
De Explorer belichaamt ook qua merkidentiteit de wensen van haar doelgroep. Ontwerp en fotografie zijn opvallend anders en refereren letterlijk of figuurlijk naar het grote onbekende. Onderstaande voorbeelden laten zien op welke manier dit in de praktijk geïmplementeerd wordt.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
Het iconische automerk Land Rover is natuurlijk de Explorer bij uitstek. Dit Britse merk is na het Amerikaanse Jeep het oudste terreinwagenmerk ter wereld maar inmiddels in handen van het Indiase Tata Motors en samen met Jaguar in één groep ondergebracht. Hoewel het merk, en de drie families Range Rover, Discovery en Defender, tegenwoordig vooral draaien om status, luxe en stijl worden ze nog altijd in de wijd open ruimte geplaatst. Of dit nu in de stad is of ver daarbuiten.
Verfijnd en avontuurlijk, dat is waarschijnlijk hoe de klant van Land Rover zichzelf graag omschrijft. In een recente commercial voor de Range Rover Evoque schrijft het merk bijvoorbeeld:
“De New Range Rover Evoque is een auto waar je gewoon naar wilt blijven kijken.”
De bijgaande commercial toont een vrouw die in de spiegel van haar ‘barbershop’ een Evoque aan ziet komen rijden. Ze draait haar hoofd om te kijken maar de barbier draait haar hoofd telkens weer recht.
Tot slot de manier term van het merk voor haar modellen: families. Door over de modellen als families te praten roept het een gezamenlijkheid op waar een Explorer behoefte aan heeft. Samen met onze Land Rover gaan we op avontuur en de wereld verkennen.
Een kritische noot is wel op zijn plaats bij dit merk: hoe geloofwaardig is het merk nog als Explorer? De auto’s die het bedrijf tegenwoordig levert zijn waarschijnlijk een stuk beter geschikt voor het zakendistrict dan een jacht. En worden daar waarschijnlijk zelden tot nooit voor gebruikt. Het is dus nog maar de vraag hoe houdbaar de positie van het merk is en hoe lang het nog kan bouwen op haar heritage en offroad technologie.
De doelgroep en klanten zien zichzelf vaak als – en zijn ook vaak – hun tijd vooruit en hebben bepaalde principes waar zij zich hard voor willen maken. Dat zorgt ervoor dat zij het idee hebben dat het beter kan, dat er een oplossing of situatie is die beter bij hen past. Dat sluit aan bij zowel een jongere doelgroep die nog moeten ontdekken wie ze zijn maar ook bij de oudere, meer ervaren doelgroep die er inmiddels achter is wat ze niet willen. Beiden zijn op zoek naar iets nieuws, iets anders. En dat vind je niet via het gebaande pad.
Maar ook meer traditionele klanten voelen zich soms erg thuis bij een Explorer merk. Wanneer iemand buiten zijn eigen comfort zone moet treden kan het goed zijn dat de houding van de Explorer ineens goed bij haar past. Denk aan een accountant die gaat bergbeklimmen (outdoor-merken Patagonia en the North Face) of de bankier die voor een baanbrekende architect kiest voor zijn nieuwe kantoor.
Ook CRM software leverancier Salesforce omarmt het merk archetype Explorer. Hun ‘About Us’-pagina staat vol met Explorer uitspraken als:
Salesforce gebruikt de Hawaiaanse term ‘Ohana’, wat familie betekent, om hun interne cultuur aan te duiden. Als je bij Salesforce gaat werken werk je in een warme familieomgeving, en het bedrijf is dan ook twee jaar op rij uitgeroepen tot beste werkgever. Hun klanten maar ook hun eigen mensen staan centraal, de software is daar altijd ondersteunend aan.
Het bedrijf gebruikt typische Explorer beelden in getekende vorm om de Explorer ook in de communicatie rondom hun software vorm te geven. We zien een mascotte die langs een bepaald pad (klantreis), op zoek gaat naar de juiste oplossing. De klant reist als het ware met hem mee. Samen reizen (leren) staat centraal in de klantreis van Salesforce. Deze getekende stijl past trouwens meer bij de Innocent dan de Explorer: de Innocent gebruikt bij voorkeur een eenvoudige huisstijl. Waarschijnlijk koos Salesforce voor deze stijl vanwege de al snel complex ogende interface van CRM-software.
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Organisaties waarbij het Merk Archetype Explorer goed past waarderen individualiteit en leggen niet zoveel nadruk op regels en hiërarchie. Regels zijn er met name om de organisatie bij elkaar te houden. Dit zijn dan ook vaak plattere organisaties waarin medewerkers eigenlijk best heel erg veel zelf mogen bepalen. Flexibele werktijden of voorwaarden zijn eerder regel dan uitzondering in dit soort organisaties. Dit type organisatie biedt dan ook geen gestandaardiseerd product maar ontwikkelt vaak een nieuw product of oplossing of helpt haar klanten daarbij.
Dit past ook bij het aantrekken van jonge, slimme collega’s die nog moeten vinden wat bij hun past. Eenmaal aangenomen hebben ze best veel vrijheid of zelfs onafhankelijkheid om zelf hun pad te kiezen. Natuurlijk werken ze als onderdeel van breder team aan een bepaald einddoel maar hoe ze hun eigen doelen behalen is in veel gevallen hun verantwoordelijkheid.
Het Amerikaanse DuPont is bij uitstek een Explorer en omschrijft zich ook zo:
After more than 200 years of innovation, DuPont is entering a new era of discovery. Our community of scientists, engineers, visionaries and all of our partners are working every day to turn possibilities into real world answers that help humanity thrive. Explore how DuPont is shaping a better world.
Het bedrijf volgde ook een bijzonder pad. DuPont investeert altijd structureel in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe stoffen en materialen. Hierdoor stond het bedrijf aan de basis van baanbrekende ontwikkelingen. Zo ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld Nylon, synthetisch rubber, Teflon en Kevlar. Allemaal producten die voor het eerst bijvoorbeeld toegepast werden in de beide wereldoorlogen. Na de verschillende oorlogen verlegde het de telkens focus naar nieuwe toepassingen in ruimtevaart, olie en gas en landbouw.
Kenmerkend voor DuPont is de wisselende focus op uiteenlopende markten. Het bedrijf verkoopt vaak complete divisies om zich vervolgens toe te leggen op het verkennen van de volgende ‘frontier’. Zelfs toen DuPont samenging met Dow Chemical, een andere Amerikaanse gigant, bleef de identiteit van het merk overeind. In 2019 is DuPont dan ook weer een zelfstandig bedrijf dat zich focust op de creatie van essentiële innovaties in veiligheid, gezondheid, voeding, mobiliteit, elektronica en de bouw.
Met hun n:ow campagne treft DuPont de juiste balans tussen de zoektocht en de ervaring. De doelgroep is namelijk niet alleen op zoek naar de betere wereld maar wil ook ervaren dat zij op die zoektocht zijn. Zij willen zich nu al verbazen en verwonderen, ook al is het uiteindelijke doel nog niet bereikt. DuPont’s ‘Let’s invent a better now’ toont aan dat zij zich hiervan bewust zijn. Met ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden, duurzaam zeewier en een coating voor surfplanken gaat DuPont haar doelgroep voor in het verkennen van nieuwe mogelijkheden.
DuPont spreekt terecht van een onmiskenbaar erfgoed van wetenschappelijke innovatie dat er, gekoppeld aan hun merkidentiteit als Explorer, voor zorgt dat zij keer op keer grensverleggend innoveren in nieuwe markten. Wat het bedrijf in deze reïncarnatie gaat bereiken is nog niet duidelijk maar we lezen over innovaties op het gebied van e-fabric, mood microbes, probiotics en satellieten. We denken dat DuPont’s Explorer houding ook in dit tijdperk voor vernieuwing gaat zorgen.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
Een succesvol Explorer merk vindt een diepe verbinding met haar doelgroep omdat het fundamentele thema’s als vrijheid en eigen identiteit raakt. Deze doelgroep is bereid om veel moeite te doen, veel op te geven, voor een merk dat zo goed bij hen past. Een sterk Explorer merk vind je dan ook vaak in een hogere prijscategorie. Daarbij is de brede en weidse blik op de wereld een inspirerend thema voor allerlei marketing- en communicatie activiteiten wat het makkelijker maakt voor de Explorer om zich in de markt te onderscheiden.
Tegelijk is dit ook een goede verdediging; in de zoektocht naar authenticiteit is het onwaarschijnlijk dat een enkele flitsende marketingboodschap de kritische Explorer doelgroep weet te overtuigen. De Explorer zet dus in op de lange termijn.
Tot slot is er de flexibiliteit van de Explorer. Zoals we bijvoorbeeld al bij DuPont zagen past het juist bij de Explorer om zichzelf regelmatig opnieuw uit te vinden. Hierdoor kan de Explorer sneller aansluiting vinden bij de veranderende tijdsgeest waar concurrenten de angst hebben om hun huidige klantenbestand te vervreemden. Je verwacht dat de Explorer met nieuwe inzichten komt!
Maar deze voordelen hebben vanzelfsprekend ook een keerzijde. De Explorer loopt het risico een zwerver te worden, een merk dat in geen doelgroep thuis hoort en daarom ongeliefd is.
Wie droomt er niet van, lekker over de wereld zwerven? Toch zijn er maar weinig die dit jarenlang volhouden. Een merk dat haar doelgroep geen houvast biedt en letterlijk met alle winden meewaait heeft te weinig tijd om zich te verbinden met haar doelgroep. Dit maakt dat er geen loyaliteit is omdat de doelgroep het gevoel heeft dat elke authenticiteit ontbreekt. De Explorer
In de marketing van dit merk archetype is het belangrijk om de doelgroep te laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Jouw merk deelt in hun rusteloosheid en behoefte aan iets nieuws, dat gaan jullie samen ontdekken. De klanten van een Explorer maken een andere keuze en moeten zich daar soms hard voor maken naar hun omgeving, team of zelfs baas. Jouw merk helpt hen daarbij. En vergeet niet; het is dan wel een zoektocht maar het eindresultaat is de ideale situatie die helemaal bij hen past.
Belangrijke elementen voor de marketing van het Merk Archetype Explorer zijn dan ook:
Maar de belangrijkste regel is authenticiteit en oprechtheid. Het merk archetype Explorer spreekt een doelgroep aan die op zoek is naar een betere wereld, een wens die vaak dicht bij hun eigen zelfbeeld ligt. Als ze het gevoel krijgen daarin voorgelogen te worden is dat een doodzonde.
Outlaw – Net als de Outlaw heeft de Explorer het gevoel dat er ‘iets beters’ moet zijn. In tegenstelling tot de Explorer is de Outlaw bereid om te breken met de status quo en een nieuwe wereld te creëren. Heb jij het idee dat het ‘oude’ zijn langste tijd gehad heeft en ben je niet bang om bruggen te verbranden? Dan past de Outlaw misschien wel bij jouw merk.
Sage – De Sage zorgt voor een betere wereld omdat dit merk archetype de kennis deelt waarmee iedereen betere beslissingen maakt. Geloof jij dat jouw doelgroep gewoon meer kennis en uitleg nodig heeft om de juiste beslissing te maken? Sage past dan waarschijnlijk goed bij jouw merk.
Merk archetypes zijn een belangrijke bouwsteen van een unieke positionering. Een merk archetype is voor veel bedrijven een essentiële leidraad voor zowel het positioneren als de implementatie ervan in de dagelijkse marketing en communicatie. Meer weten over merk archetypes? Op onze merk archetype pagina verzamelen we al onze kennis en voorbeelden!