Positioneren

Positioneren: Kiezen om de beste te zijn

Positioneren: Kiezen om de beste te zijn
Positioneren vraagt om focus en focus vraagt om het maken van keuzes. Pas als je keuzes maakt kan je ergens de beste in zijn. Denk bijvoorbeeld aan Noma, het restaurant met chef René Redzepi aan het roer. Het restaurant dat door velen gezien wordt als het best restaurant ter wereld. Of Usain Bolt, de sprinter die al jaren de 100 en 200 meter domineert en de concurrentie lachend op een achterstand zet. Niet voor niks is hij al 5 keer verkozen tot IAAF-atleet van het jaar! De beste werkgever, de beste oliebol en de beste actrice. We kunnen zo nog heel lang doorgaan.

positioneren-kiezen-besteDe beste zijn loont

Het beste restaurant zit al maanden zo niet jaren van tevoren volgeboekt, de beste sprinter sleept het ene na het andere lucratieve contract binnen, de beste werkgever krijgt de crème de la crème van het beschikbare talent en voor de verkoper van de beste oliebollen staan rond de jaarwisseling lange rijen. De beste zijn legt je vaak geen windeieren, maar wat moet je doen om de beste te worden?

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

Om de beste te zijn moet je kiezen

Scandinavisch toprestaurant Noma kiest ervoor om alleen gerechten te serveren met ingrediënten die ze “om de hoek” kunnen vinden. Gefascineerd door de Japanse keuken besloten ze dan ook het hele restaurant en de bijna 80 man personeel tijdelijk in Japan te vestigen.

Usain Bolt was in zijn jeugd een veelbelovend cricketer.Hij vond dit leuker dan hardlopen maar koos toch toe voor het laatste. Natuurlijk, om ergens het beste in te worden moet je volledig toegewijd zijn aan het doel, heel veel vlieguren maken en over het nodige talent beschikken.

Positioneren: Wat kunnen wij van deze toppers leren?

Ook bij de ontwikkeling van een merk moet je kiezen. Welk aanbod, welke doelgroep, welke boodschap? Niet kiezen leidt vaak tot een diffuse boodschap, een onbegrijpelijk aanbod en het ontbreken van (gepercipieerde) merkwaarden. Daarnaast zorgen duidelijke keuzes voor minder afleiding, je hoeft immers geen tijd meer te besteden aan zaken die duidelijk buiten je aandachtgebied vallen.

Maar kiezen is moeilijk!

Eens, als je kiest dan gooi je ook meteen de rest overboord. Jezelf op een bepaalde manier positioneren zorgt ervoor dat de door jou gewenste doelgroep jou beter begrijpt maar alles wat daarbuiten valt zal zich minder thuis voelen bij jouw merk. Positioneren is dus spannend.

Toch kunnen wij alleen maar positieve voorbeelden bedenken. Voorbeelden waar juist het maken van een keuze zorgde voor een sterker en succesvoller merk.

Denk aan IBM, zij durfden rond 2005 zich volledig te focussen op de grootzakelijke markt. Zij verkochten hun personal computer division aan Lenovo en stoten daarmee de consumentenmarkt volledig af. Zij zagen op tijd de hevige concurrentie in de PC-markt, met daarin merken als Compaq en Dell en kozen anders. Momenteel werken er bij IBM meer dan 350.000 mensen en is het bedrijf ongeveer 140 miljard dollar waard. Een gewaagde keuze, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat IBM nog steeds een van de meest prominente IT-bedrijven ter wereld is.

Merken die kozen maar niet succesvol werden?

Positioneren is niet makkelijk, maar als je ergens echt heel goed in wil worden blijkt het noodzakelijk. Of kennen jullie voorbeelden van merken die zich positioneerden, zich gingen focussen op slechts één of enkele product-markt-combinaties en daar niet succesvol mee werden? Wij horen ze graag!