Merk archetype

Merk Archetype Caregiver: zorgzame allemansvriend

Merk Archetype Caregiver: zorgzame allemansvriend
Ben jij verzorgend en beschermend, zelfs wanneer klanten daar niet om vragen? Het Caregiver merk archetype stelt het belang van de klant voorop, soms zelfs ten koste van het eigenbelang. Dit merk archetype past goed bij veel non-profits zoals het Rode Kruis, maar is zeker ook geschikt voor commerciële instellingen. In deze blog leggen we je uit wie de Caregiver is, hoe dit merk archetype zich gedraagt en wat de voordelen en valkuilen zijn. Ook bieden we je een aantal mooie voorbeelden: Volvo, Nationale Nederlanden en Danone.

Behandel anderen zoals jij behandeld wil worden

Merk archetype Caregiver: betrouwbaar en zorgzaam

Volvo logo

De Volvo is het Caregiver merk in de auto industrie.

Een moeder, een leraar of juist de de barmhartige Samaritaan. Zomaar wat beelden waar je aan kan denken bij het merk archetype Caregiver. De Caregiver zorgt voor anderen, wil mensen beschermen en offert zich waar nodig op. Het belang van de Caregiver is ondergeschikt aan dat van de ander. Dit is een van de krachtigste merk archetypes omdat het ons doet denken aan onze relatie met onze eigen Caregivers.

Instabiliteit en problemen, vooral voor anderen, zijn de grootste angst van een Caregiver. Een veilige, ordelijke wereld waarin iedereen voor elkaar zorgt is namelijk het doel. “Goed voorbeeld doet volgen” en dus verzorgt en beschermt de Caregiver de mensen om zich heen. Van medewerkers en (potentiële) klanten tot andere stakeholders en de bredere maatschappij, de Caregiver wil het liefst iedereen helpen. Zij haalt voldoening uit een positieve bijdrage aan de wereld om haar heen, hoe klein deze ook mag zijn, en is een stabiele factor. Op de Caregiver kun je bouwen.

Maar er is wel degelijk sprake van een machtsverhouding. De Caregiver geeft namelijk, gevraagd of ongevraagd, wat iemand nodig heeft. Net als ouders die voor moeilijke keuzes staan is de beslissing die de Caregiver maakt soms niet wat iemand wil horen. De Caregiver geeft naar eer en geweten wat iemand nodig heeft, ook als dit niet in haar eigen voordeel is. Het conventionele economische gedachtegoed waar eigenbelang voorop staat is dan ook niet weggelegd voor dit merk archetype.

Mede daarom wordt de Caregiver vaak toegeschreven aan non-profit organisaties en liefdadigheidsinstellingen. Maar, is dit merk archetype dan niet geschikt voor commerciële activiteiten? Zeker wel! Net als ieder ander merk archetype zijn er verschillende stijlen van de Caregiver. Belangrijk is om de kern in gedachte te houden en te kijken of dit rijmt met jouw merk, dat betekent niet dat alles één op één overeen moet komen.

Praktisch boek over Merk ArchetypesPraktisch boek over Merk Archetypes

Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk

  • Praktische handvatten om zelf met merk archetypes aan de slag te gaan
  • 2x B2B voorbeeld uit zakelijke dienstverlening en industrie per merk archetype
  • Unieke illustraties zorgen voor nog meer gevoel bij elk merk archetype
Koop boek

Merk Archetype Caregiver: Volvo

Het voorbeeld van een Caregiver merk archetype dat wij altijd gebruiken is Volvo. Hét merk waar veiligheid voorop staat ontwikkelde bijvoorbeeld in 1959 de driepuntsgordel. De autogordel die wij allemaal kennen en nu heel normaal vinden werd door Volvo ontwikkeld om het aantal verkeersdoden en -gewonden terug te brengen. En met succes, want de gordel verkleint de impact met 50%. Reden genoeg voor Volvo om de driepuntsgordel niet alleen – beschermd door een patent – in haar eigen auto’s toe te passen maar deze kennis met andere autofabrikanten te delen.

Anno 2020 is een grotere verkeersveiligheid nog steeds het doel van Volvo en deelt het Zweedse bedrijf daarom haar data op dit gebied met andere fabrikanten. Typerend voor een Caregiver merk archetype is dat het belang van de doelgroep en in het geval van Volvo zelfs de gehele autorijdende bevolking boven het economisch belang wordt gesteld. In een recente commercial voor haar hybride SUV’s speelt Volvo ook breder in op veiligheid, namelijk de (ecologische) veiligheid van toekomstige generaties.

Volvo commercial waarin de bescherming door het Caregiver merk arcehetype goed naar voren komt.

Bescherming gaat voor Volvo verder dan de bestuurder, haar klant of zelfs inzittenden. Deze kernwaarde van de Caregiver trekt Volvo door naar een veilige wereld.

3 niveaus Caregiver merk archetype

Net als in mensen bestaan ook in organisaties, merken en merk archetypes verschillende soorten. De Caregiver heeft 3 verschillende niveaus:

Niveau 1 Caregiver – zorgen voor de directe omgeving

Deze Caregiver merken zijn vooral bezig met het verzorgen en koesteren van hun directe omgeving, ‘onze mensen’. De focus ligt op klanten en misschien werknemers of relaties, maar deze Caregiver is minder bezig met de wereld om haar heen.

Niveau 2 Caregiver – balans

Zorgen voor anderen én zichzelf, deze Caregiver merken weten de balans te vinden. Volvo en opereert op dit niveau. Zij probeert het leven van haar klanten makkelijker en veiliger te maken maar denkt verder dan de eigen klantgroep en probeert autorijden voor iedereen veiliger te maken.

Niveau 3 Caregiver – de pure altruïst

Gefocust op de wereld om hem heen heeft deze Caregiver als echte altruïst enkel oog voor het grote geheel. Hij zorgt voor de wereld en probeert problemen zoveel mogelijk te voorkomen, daarbij heeft hij geen eigenbelang. Dit is het niveau van de Caregiver dat je verwacht bij non-profit organisaties die zich inzetten voor mens en maatschappij.

Vrijblijvend sparren over merk archetypes?

Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?

    Merk archetype Caregiver: Rode Kruis

    De volgende missie statement is van een heel ander Caregiver merk, namelijk het Rode Kruis:

    Het voorkomen en verzachten van menselijk lijden waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens.

    Campagnebeeld van Serious Request 2016We lichten deze missie toe omdat het direct de kern van het Caregiver merk archetype raakt, namelijk het voorkomen en verzachten van instabiliteit en problemen. Daarnaast is het Rode Kruis natuurlijk een organisatie zonder (economisch) zelfbelang. En hoewel het Caregiver merk archetype ook zeker past bij commerciële instellingen, is dit merk archetype zeker één die je moet overwegen als jouw merk een stichting, vereniging of andere non-profit organisatie is.

    Een ander aspect van het Rode Kruis dat zeer dichtbij de Caregiver staat is het streven naar een wereld waarin iedereen voor elkaar zorgt. Het Rode Kruis noemt zichzelf letterlijk het ‘grootste hulpnetwerk ter wereld’ en wat dacht je van grote evenementen zoals Serious Request? Een jaarlijks terugkerend concept om geld in te zamelen voor projecten van het Nederlandse Rode Kruis, waarmee mensen letterlijk worden opgeroepen voor elkaar te zorgen, door op creatieve manieren geld in te zamelen en muziek aan te vragen voor problemen van mensen over de hele wereld. Het Caregiver merk archetype stelt de groep voorop, maar is ook wel écht een groep. Zij gelooft niet in ego, maar doet het samen.

     

    Campagnebeeld van Serious Request 2015

    Het Rode Kruis is een Caregiver organisatie die het eigenbelang wegcijfert voor haar missie en het belang van de doelgroep. De boodschap roept op tot een wereld waarin iedereen voor elkaar zorgt en de organisatie zal zelf nauwelijks in beeld zijn, zoals het logo dat onderaan minimaal in beeld komt.

    Kenmerken Caregiver merk archetype

    Past het Caregiver merk archetype bij jouw merk? Dan herken je als het goed is in ieder geval een deel van onderstaande kenmerken:

    • Het verschil tussen jouw merk en de concurrentie? Je uitstekende customer service.
    • Jouw diensten of producten worden geassocieerd met verzorging of het ondersteunen van families.
    • Jij biedt diensten of producten aan in de gezondheidszorg, het onderwijs of andere verzorgende sectoren.
    • Met jouw producten of diensten blijven mensen verbonden en help je mensen voor elkaar te zorgen.
    • Of je maakt het juist mogelijk dat mensen voor zichzelf kunnen zorgen.
    • Jouw merk is een liefdadigheidsinstelling, non-profit of zeer betrokken bij liefdadigheid en non-profit instellingen.

    Voorbeeld Merk Archetype Caregiver in zakelijke dienstverlening: Nationale Nederlanden

    Logo Caregiver merk Nationale Nederlanden

    De Nationale Nederlanden is bij vrijwel iedereen bekend. Maar wist je dat het bedrijf ooit begon als verzekeraar tegen brandschade? In 1845 was brand één van de grootste gevaren, de oprichters van Nationale Nederlanden begonnen daarom niet alleen met brandverzekeringen maar hielpen ook bij het opzetten van brandweerkorpsen én leerde mensen hoe je brand kunt voorkomen. Mensen niet alleen beschermen, maar problemen voor willen zijn is kenmerkend voor een Caregiver. Hiermee stelde Nationale Nederlanden het belang van klanten én de samenleving boven het eigenbelang.

    Nationale Nederlanden was ook de eerste verzekeraar die de risico’s en premies van levensverzekeringen wiskundig berekende, daarmee werd de verzekering voor een grotere groep betaalbaar.

    Vandaag de dag biedt Nationale Nederlanden verschillende financiële producten, van verzekeringen, hypotheken, en leningen tot pensioenopbouw voor particulieren en bedrijven. Zelf spreekt het bedrijf over ‘mensen helpen hun financiële toekomst veilig stellen’ en ‘beschermen wat voor hen het meest dierbaar is’. Een goed voorbeeld van dit gedachtegoed én het Caregiver merk archetype is Stichting van schulden naar kansen, een initiatief van Nationale Nederlanden dat zich sinds 2008 inzet voor het bevorderen van de financiële zelfredzaamheid in Nederland. De stichting is onderdeel van het overkoepelende maatschappelijk programma van Nationale Nederlanden, NN Future Matters.

    merk archetype caregiver

    Als verzekeraar beschermt Nationale Nederlanden o.a. werknemers en werkgevers met diverse financiële producten.

    Sinds 2016 loopt de ‘Er is maar 1 Nederlander zoals jij’-campagne. Opvallend voor een Caregiver merk is dat Nationale Nederlanden hier het individu aanspreekt. Toch past het juist heel goed bij een Caregiver door de slotzin ‘wat belangrijk is voor jou, is belangrijk voor ons’ en de persoonlijke verhalen en doelen die in verschillende reclamespots worden uitgelicht. Het belang van de klant centraal, Nationale Nederlanden heeft slechts een ondersteunende rol in het veiligstellen van deze belangen.

    Voordelen van de Caregiver

    Als Caregiver ontzorg je klanten. Je hebt het beste met ze voor, stelt hun belangen voorop en denkt actief met ze mee. Klanten verwachten dan ook dat de stappen die jij maakt en de producten of diensten die je aanbiedt positief bijdragen aan hun leven. Als dat de overtuiging is, waarom zou je dan niet ook voor het nieuwste product gaan? Of het nu een nieuw type yoghurt is of een auto met nieuwe technieken, door een geslaagde Caregiver positionering zal de klant jouw nieuwe ideeën, producten en diensten sneller accepteren en adopteren.

    Praktisch boek over Merk ArchetypesPraktisch boek over Merk Archetypes

    Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk

    • Praktische handvatten om zelf met merk archetypes aan de slag te gaan
    • 2x B2B voorbeeld uit zakelijke dienstverlening en industrie per merk archetype
    • Unieke illustraties zorgen voor nog meer gevoel bij elk merk archetype
    Koop boek

    Valkuilen van de Caregiver

    Het gevaar van een Caregiver is misschien wel overduidelijk, want als je een ander voorop stelt waar blijven jouw belangen dan? Een valkuil van de Caregiver is dat hij zo bezig is met het verzorgen van de doelgroep, dat hij zichzelf vergeet. Wanneer is het offer te groot, waar ligt de grens? En als je je blindstaart op de doelgroep, kan je haar dan nog wel beschermen?

    Voor een Caregiver is het misschien wel meer als anders belangrijk om de doelen, wensen en grenzen duidelijk vast te stellen voordat hij zichzelf verliest in de het verlangen om zijn doelgroep veilig en beschermd te houden.

    Industrieel merk archetype Caregiver: Danone

    Mensen voeden is letterlijk het doel van ons voorbeeld van een Caregiver merkarchetype in de industrie. De Franse voedingsproducent Danone is in Nederland vooral terug te vinden in de koelschapen met merken als Activia, Actimel, Alpro en de baby- en kindervoeding van Nutricia. Minder bekend is dat het bedrijf in 1919 werd opgericht om met speciale yoghurtculturen darminfecties bij kinderen tegen te gaan. Later werden de yoghurtproducten ook verkocht in Spaanse apotheken voordat het in de supermarkten terecht kwam.

    De focus ligt bij Danone nog steeds op gezonde voedingsmiddelen, met een nadruk op verwantwoord geproduceerde zuivelproducten voor iedere leeftijd. Met de missie “Bringing health through food to as many people as possible” en de slogan “One Planet. One Health.” worden mens en planeet aan elkaar verbonden. Met haar producten biedt Danone gezonde voedingsmiddelen en stimuleert het om de adoptie van gezondere, duurzame eet- en drinkgewoonten te bevorderen, voor mens én planeet.

    Sales rapportage van Danone, compleet in stijl met de gezonde invloed die het Caregiver merk uit wil stralen.

    Beeld uit rapportage van Danone, ook hier staan gezonde voedingsmiddelen centraal. Gecombineerd door de eenvoudige uitstraling die past bij een Caregiver merk.

    Het doel van Danone is dus het beschermen van onze gezondheid en planeet. Hoe zien we dat terug bij de verschillende merken? Activia gebruikt de slogan ‘Je goed voelen begint van binnen’ en ondersteunt je stoelgang, met Alpro ‘Begin de dag op jouw manier’ zet je de eerste stap richting je nieuwe (plantaardige) levensstijl. Met gezonde voeding van Nutricia begin je aan een gezonde toekomst én krijg je advies en ondersteuning tijdens zwangerschap of bij de opvoeding van baby’s en peuters. Bij deze 3 volkomen verschillende merken staat de klant centraal en bieden de Danone merken ondersteuning, zowel in woord als beeld. Een gezonde levensstijl wordt makkelijker gemaakt en de merken denken met je mee. Niet gefocust op een probleem, maar oplossingen al voordat je je misschien bewust bent van een probleem.

    Alpro helpt haar klanten een handje, richting een gezondere levensstijl. Dit Caregiver merk maakt het haar klanten makkelijker om voor een gezondere levensstijl te kiezen.

    Alpro helpt haar klanten te kiezen voor een gezondere levensstijl. Ze maken de keuze om een stap in “de juiste” richting te zetten iets makkelijker. Typerend voor de Caregiver is het verzorgende, het (ongevraagde) advies én het waardeoordeel dat aan “de juiste” keuze wordt gehangen.

    Vrijblijvend sparren over merk archetypes?

    Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?

      Marketing van het Merk Archetype Caregiver

      Een typerend beeld van de Caregiver is de vader, leunend naar een kind voor uitleg of begeleiding. De Caregiver is behoudend in uitstraling en styling, gebruikt veelal primaire kleuren en stelt mensen centraal in marketinguitingen. De Caregiver zegt niet dat hij om mensen geeft maar laat dat zien, bijvoorbeeld door oplossingen te presenteren. Denk aan klantcases, tips en adviezen. Het liefst al voordat je een probleem hebt, zorgt de Caregiver dat jij weet hoe je het probleem oplost al dan niet voorkomt.

      Marketing van een Caregiver merk archetype zoals Activia

      De tips van Activia zijn een voorbeeld van marketing door een Caregiver. Met tips laat je als Caregiver zien dat je meedenkt en om je klant geeft, zeker wanneer de tips niet allemaal verbonden zijn aan je eigen product maar wél aan het doel van je klant.

      Verschillen en overeenkomsten tussen de Caregiver, Ally, Innocent en Lover

      Herken je veel van de Caregiver maar past het toch nog niet helemaal bij jouw merk? Misschien is dan één van de volgende merk archetypes beter geschikt:

      De Caregiver en de Ally liggen heel dicht bij elkaar. Als bondgenoot of ‘de gewone man’ heeft dit merk archetype ook een drang naar een veilig bestaan. Het verschil is dat de Ally vooral bezig is met ‘erbij horen’ en dus op zoek is naar een groepsgevoel. Daarbij is hij minder bezig met de mensen om zich heen en het zorgen voor anderen, en meer met het zoeken naar een groep waar hij bij past.

      De Innocent geniet vaak dezelfde associaties en kan in haar uitingen lijken op een Caregiver. Maar als we kijken naar de kern van dit merk archetype zien we een heel andere motivatie. De innocent is op zoek naar een harmonieus leven, een ideale wereld. Haar motieven worden bepaald door een innerlijk kompas van normen en waarden, waar de Caregiver juist gestuurd wordt door de invloeden vanuit haar doelgroep.

      Ook de Lover staat bekend als betrouwbare partner die risico’s en angsten vermindert. Dat doet zij door op zoek te gaan naar de mooie dingen, diepgaande relaties en het positieve. De Lover zorgt niet zozeer voor anderen maar is juist op zoek naar een langdurige, loyale relatie met klanten waarin zij samen plezier, comfort en kwaliteit najagen.

      Meer weten over merk archetypes of positioneren? Lees dan verder op onze pagina over merk archetypes, hier lees je alles over de diverse merk archetypes.