Online Marketing

10 tips voor een effectieve advertentie op Instagram

10 tips voor een effectieve advertentie op Instagram
Instagram adverteren, hoe haal je het maximale resultaat eruit? Er zijn talloze factoren om rekening mee te houden: jouw doelgroep, de boodschap die je wilt overbrengen, je uiteindelijke doel, jouw huisstijl én je merkidentiteit. Alles moet nauwkeurig worden afgestemd, want een onsamenhangende uitstraling zaait verwarring. In dit artikel geven we je praktische tips voor het optimaliseren van jouw Instagram advertenties. Deze zorgen voor meer engagement en een grotere impact van jouw Instagram Advertenties. Dit dynamische platform biedt de kans om je online aanwezigheid te vergroten, je merk te versterken en betrokkenheid bij je merk te genereren.

Al onze Instagram adverteren tips op een rijtje

 1. Focus op jouw doelgroep
 2. Maak relevante Instagram advertenties
 3. De ’20 procent’ tekst regel
 4. Overtuig de lezer met tekst
 5. Let op het formaat van je advertentie
 6. Streef naar engagement
 7. Inzetten van influencers
 8. Een pakkende Call-To-Action (CTA)

instagram adverteren

Bereik en betrek jouw doelgroep

Bij het opbouwen van een advertentiecampagne is begrip van je doelgroep cruciaal. Welke overeenkomende factoren of interesses kan jij gebruiken om je doelgroep zo nauwkeurig mogelijk te selecteren? Bijvoorbeeld, als je een webshop hebt voor kookspullen, richt je je op kookliefhebbers van waarschijnlijk een bepaalde leeftijd. Zorg ervoor dat de boodschap en presentatie passen bij de doelgroep. Wil je een jongere doelgroep bereiken? Gebruik dan gifjes, emoticons en reels om een connectie te creëren op basis van hun interesses in een vorm die past bij hun manier van communiceren. Een doelgerichte benadering is essentieel voor effectieve branding.

Meer weten over adverteren op Instagram?

Laten we een keer kort praten over wat jullie nodig hebben en wij bieden. Lekker vrijblijvend. We zijn er vast snel achter of er een klik is. Heb je 30 minuten voor ons?

Maak een waardevolle advertentie

Op Instagram zoeken mensen naar inspiratie, vermaak of informatie. Als het te duidelijk is dat je iets probeert te verkopen, scrollen mensen snel voorbij je advertentie en bereik je je doel niet. Zorg ervoor dat jouw advertentie waardevol is voor de kijker. Maak het luchtig, deel nuttige tips, of bied iets gratis aan, zoals een e-book.

20 procent tekst regel

instagram adverteren 20 procent tekst regel

De ’20 procent tekst’ regel is een bekende richtlijn voor wie bekend is met Facebookadvertenties. . Deze regel, die stelt dat een advertentieafbeelding maximaal 20 procent tekst mag bevatten, is niet alleen van toepassing op Facebook. Moederbedrijf Meta trekt deze regel ook door op Instagram.

Om toch effectief te communiceren met je doelgroep binnen deze beperkingen, heb je twee strategieën tot je beschikking. Je kunt kiezen voor een beknopte tekst in de foto, aangevuld met een uitgebreidere tekst onder de advertentie of een duidelijke Call-to-Action. Een alternatieve benadering is om geen tekst in de foto te gebruiken, maar in plaats daarvan te vertrouwen op een krachtige afbeelding en alleen tekst onder de advertentie toe te voegen.

Overtuig de lezer met de tekst

Een veelvoorkomende misvatting is dat een uitgebreide tekst niet effectief is. Maar bij adverteren op Instagram is het juist essentieel om met de tekst bezwaren weg te nemen. Benadruk ook de belangrijkste voordelen van jouw oplossing zodat de klant op jouw advertentie klikt. Kort gezegd: de afbeelding in een advertentie trekt de aandacht, de tekst zorgt voor de conversie. Vergeet niet om altijd te verwijzen naar een call-to-action, zodat mensen worden aangemoedigd om op die knop te klikken. Houd er rekening mee dat er in stories beperkte ruimte is voor deze benadering; dit geldt uitsluitend voor advertenties in de newsfeed.

Wil je blijven leren over Online Marketing?

Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

  Instagram adverteren tip: let op het formaat van je advertentie

  Instagram is ontworpen als mobiele app en richt zich daar nog steeds op. De verticale oriëntatie van Instagram Stories, ook bekend als Storyinsta, maakt horizontale video’s minder geschikt.
  Voor adverteren op zowel Stories als de nieuwsfeed, voor zowel Instagram als een groot deel van Facebook, is het daarom slim om vierkante of staande beelden te gebruiken. Dit zorgt voor consistentie en aantrekkelijkheid op verschillende platforms. Het doordacht kiezen van beeldverhoudingen vergroot de zichtbaarheid en effectiviteit van content.

  instagram adverteren beeldverhoudingen

  In de afbeelding zijn de verschillende formaten weergegeven voor een goede Instagram advertentie.

  Streef naar engagement

  Engagement, een ander woord voor interactie, is van essentieel belang bij het bereiken van je doelgroep. Waarom? Het vergroot de reikwijdte van en de betrokkenheid bij advertenties. Het tot stand brengen van deze interactie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een poll opzetten of een vraag in de tekst verwerken kan al voldoende zijn. Hiermee geef je je doelgroep een reden om te reageren op jouw advertentie. Engagement op Instagram kan de zichtbaarheid van een account vergroten, resulterend in een grotere volgersbasis en een actiever publiek. Het bevordert ook directe interactie, waardoor het account authentieker wordt en een community gevoel creëert.

  Inzetten van influencers

  Instagram is hét platform voor influencers, personen met een groot aantal volgers die doorgaans bloggen, vloggen of posten over specifieke onderwerpen zoals fashion, sport, lifestyle, auto’s, en meer. Aangezien de volgers van deze influencers hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd zijn in deze thema’s, is het slim om je product via influencers aan te prijzen of te laten testen. Vaak merkt de ontvanger niet eens dat het om reclame gaat, maar komt het product wel op hun radar. Het is overigens niet altijd noodzakelijk om deze vorm van reclame te voorzien van een call-to-action, maar als een influencer bijvoorbeeld een kortingscode deelt, kan dit wel effectief zijn. En het helpt om het effect van je campagne duidelijk te meten.

  inzetten van influencers

  Essentieel: een pakkende Call-To-Action (CTA)

  Net zoals bij Facebook, biedt Instagram adverteerders de mogelijkheid om een Call-to-Action  (CTA) aan hun advertenties toe te voegen. Hierbij kun je denken aan verschillende CTA’s die onder de advertentie kunnen worden weergegeven, zoals ‘Solliciteer nu,’ ‘Boek nu,’ ‘Neem contact op,’ ‘Bel nu’ (alleen bij video), of ‘Download nu.’

  Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de gekozen CTA in lijn is met de specifieke advertentie en verwijst naar een relevante landingspagina. Deze pagina moet niet alleen meer informatie verstrekken aan de doelgroep, maar ook geoptimaliseerd zijn voor een optimale gebruikservaring op diverse mobiele apparaten.

  Vind je het na deze tips nog lastig om een goede Instagram advertentie op te zetten? Ons team is gespecialiseerd in het opzetten van effectieve Instagram advertenties en gaat graag met je in gesprek over een aanpak die past bij jouw merk en ambities.

  Meer weten over adverteren op Instagram?

  Laten we een keer kort praten over wat jullie nodig hebben en wij bieden. Lekker vrijblijvend. We zijn er vast snel achter of er een klik is. Heb je 30 minuten voor ons?

  Instagram adverteren tips voor B2B organisaties

  Zojuist zijn er acht algemene tips besproken die van toepassing zijn voor iedereen die wil adverteren op Instagram. Nu richten we ons specifiek op bedrijven die zich op B2B-marketing richten, met twee extra tips die cruciaal zijn voor het maximaliseren van impact en het bereiken van zakelijke doelstellingen op dit veelzijdige platform.

  1. Optimaliseer je Advertentie-Inhoud voor Zakelijk Succes:

  Bij het adverteren op Instagram voor B2B-organisaties is het cruciaal om de juiste inhoud te presenteren die de zakelijke behoeften van je doelgroep aanspreekt. Maak gebruik van hoogwaardige visuele content, zoals professionele afbeeldingen of goed geproduceerde video’s, om de waarde van jouw producten of diensten te demonstreren. Focus op het benadrukken van concrete voordelen en oplossingen die relevant zijn voor zakelijke uitdagingen.

  Gebruik duidelijke, beknopte teksten die de kernboodschap overbrengen zonder overbodige franje. Vermijd vakjargon tenzij absoluut noodzakelijk, maar als je vakspecifieke termen gebruikt, zorg er dan voor dat je ze helder uitlegt. Dit zorgt ervoor dat zowel ervaren professionals als mensen zonder diepgaande kennis van het vakgebied je advertentie begrijpen en waarderen.

  2. Target je Doelgroep Effectief met Gerichte Advertentie-Indelingen:

  Instagram biedt diverse advertentie-indelingen die je inzet om specifieke zakelijke doelen te bereiken. Carrouseladvertenties stellen je bijvoorbeeld in staat om meerdere productkenmerken te presenteren, terwijl videoadvertenties een krachtige manier zijn om complexe zakelijke concepten eenvoudig over te brengen.

  Overweeg ook het gebruik van Instagram Stories om directe betrokkenheid te stimuleren. Met korte, pakkende verhalen presenteer je jouw bedrijf op een persoonlijke manier en wek je interesse. Houd je advertenties gericht op de behoeften en uitdagingen van jouw zakelijke doelgroep en test verschillende indelingen om te ontdekken welke het meest effectief is.

  Blijf altijd de prestaties van je advertenties monitoren en pas je advertentietekst en afbeeldingen aan op basis van de verkregen inzichten. Dit helpt je om de impact van je Instagram-campagnes te maximaliseren en waardevolle zakelijke connecties te creëren.

  Benieuwd of Instagram ook voor jouw merk het juiste platform is en hoe we dit in kunnen zetten voor meer zichtbaarheid, merkbekendheid, websiteverkeer en leads? Wij gaan met je in gesprek en laten je op basis van voorbeelden en data zien dat Instagram veel kansen biedt voor jouw online marketing strategie.

  Bestel het boek