Online Marketing

Wat is het beste Google Analytics alternatief?

Wat is het beste Google Analytics alternatief?
Welk website analyse programma moet je gebruiken? Omdat Google Analytics 3 per 1 juli 2023 is gestopt en Google Analytics 4 veel te wensen over laat zijn veel mensen op zoek naar een alternatief. Wij hebben inmiddels de overstap gemaakt naar Matomo en in dit artikel leggen we uit waarom.

Google Analytics is hét website analyse programma. Schattingen lopen uiteen dat ergens tussen de 40% en 80%(!) van de websites Google Analytics gebruikt. En zeker Google Analytics 3 was zo’n enorme sprong vooruit dat het voor niemand een vraag was of je het zou installeren. Je kreeg een schat aan infomatie en haarfijn inzicht in het gedrag van jouw website bezoekers. Fantastisch.

Google Analytics 3

Een vertrouwd beeld voor bijna elke marketeer

Maar Google Analytics 3 is inmiddels vervangen door het, volgens veel mensen slechtere Google Analytics 4. Moeten we de overstap eigenlijk wel maken, en wat gebruiken wij zelf? Daar geven we in dit artikel antwoord op.

Wil je blijven leren over Online Marketing?

Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

  Wil je blijven leren over Online Marketing?

  Waarom Google Analytics controversieel is

  Google Analytics ligt onder vuur vanwege privacyzorgen en mogelijke schendingen van de Europese AVG-wet. Het Zweedse hof verbood het gebruik van Google Analytics en ook in Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Italië zijn er stevige uitspraken gedaan. De tool slaat veel gebruikersdata op in Google’s eigen servers, waardoor er twijfels zijn over dataveiligheid en -eigenaarschap. Bovendien kunnen deze gegevens buiten de EU worden bewaard, wat extra juridische complicaties oplevert. De gedetailleerde tracking, zoals het gebruik van cookies, wordt ook als te invasief gezien. Dit alles maakt het lastig voor bedrijven om aan privacywetten te voldoen, wat kan resulteren in hoge boetes en reputatieschade.

  Voor veel bedrijven is dit bij uitstek de reden om op zoek te gaan naar een alternatief. Wij kunnen hier nog wel een schepje bovenop doen.

  Google Analytics 4 in de praktijk

  Onze klanten zijn vooral geïnteresseerd in duidelijk cijfers en inzichten rondom bijvoorbeeld bezoekersaantallen, conversies (en hoe die tot stand zijn gekomen), de herkomst van bezoekers en welke content goed presteert. Dat willen wij zo simpel en helder mogelijk presenteren.

  En dat maakt Google Analytics 4 behoorlijk lastig, want je hebt voor alles praktisch een handleiding nodig.

  Daarnaast zijn er ook een heel aantal uitdagingen of dingen die simpelweg niet mogelijk zijn, zoals:

  • Onhandige UX/UI, zeer niet-intuitief
  • ‘Time Series’ grafieken laten altijd alles op dag-niveau zien
  • Een landingspagina is alleen met een omweg te zien
  • Aanpassen van URL structuur voorkomt vergelijkingen met het verleden

  Search Engine Land had een leuk overzicht van de overwegend negatieve reacties van marketeers op Google Analytics 4.

  Wil je blijven leren over Online Marketing?

  Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

   Wil je blijven leren over Online Marketing?

   Conclusie

   De combinatie van deze twee factoren – onzekerheid over de AVG/GDPR implementatie en een gebrekkig product – maken dat wij Google Analytics 4 liever niet meer inzetten. Wij zitten er niet op te wachten dat straks blijkt dat het gebruik ervan niet meer is toegestaan en waren er sowieso al niet blij mee. Dat betekent dat wij op zoek moesten naar een vervanger!

   Beste Google Analytics alternatief

   Bij Merkelijkheid zagen wij dit natuurlijk aankomen. Daarom hebben wij al in 2022 gekeken naar alternatieven, wij bekeken onder andere; Matomo, Piwik Pro, Plausible, Fathom, Simple Analytics. Na veel wikken en wegen kozen wij uiteindelijk voor Matomo.

   beste Google Analytics alternatief Matomo

   Onze Matomo statistieken van de week, lekker duidelijk

   Matomo biedt namelijk een vergelijkbaar inzicht als Google Analytics 3 maar biedt een aantal belangrijke voordelen:

   • Installeer op eigen server
   • Privacy / AVG vriendelijk
   • Integratie met onze dashboarding tool
   • Data toegankelijk via API

   Oftewel, veel meer controle over de software en het AVG risico helemaal afgedekt.

   Bijzonder: Wat wel leuk was om te merken is dat de bezoekersaantallen van alle website omhoog gingen. Google Analytics werd regelmatig geblokkeerd door AdBlockers en andere programma’s waardoor in sommige gevallen 10% van de bezoekers niet geanalyseerd konden worden. Met Matomo kon dit ineens wel.

   Wil je meer weten over onze beslissing of zou je wel eens willen zien hoe wij dit ingericht hebben? Neem dan contact met ons op. We laten je graag zien hoe we dit voor jouw website zouden inrichten.

   Bestel het boek