Delen
Vacatures bij Merkelijkheid:
Online Marketing

Wat zijn de kosten van adverteren op Instagram?

Instagram is een sterk platform om bekendheid van je merk te vergroten, betrokkenheid te bevorderen en de verkoop te stimuleren. Natuurlijk komen er vragen bij je op over de kosten van adverteren op Instagram en welke factoren deze kosten beïnvloeden. In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden, met een duidelijke focus op de zakelijke impact en de praktische overwegingen voor ondernemers en professionals.

Instagram adverteren kosten

Wat zijn de gemiddelde kosten van adverteren op Instagram?

Het inschatten van de gemiddelde advertentiekosten op Instagram kan een complexe opgave zijn, aangezien deze kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hierbij spelen factoren zoals doelgroep, hoe populair de door jou gekozen doelgroep is onder andere adverteerders, welke tijd van het jaar het is en waar je je post plaatst een belangrijke rol.

De kosten per klik (CPC) variëren doorgaans tussen €0,20 en €2,00. Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers als gemiddelde dienen te worden beschouwd, de werkelijke kosten kunnen hier dus van afwijken. Met de cost per click wordt er voor elke klik op jouw advertentie betaald. Een klik kan bestaan uit klikken op een afbeelding, button, naam of comment zijn. Naast de cost per click is er ook de mogelijkheid om te betalen per 1000 impressies, dit wordt een cost per mille (CPM) genoemd. Instagram zorgt er op deze manier voor dat jouw advertentie aan gebruikers wordt getoond. Deze manier van Instagram adverteren wordt vooral gebruikt voor brand awareness. Als laatste is er de optie optimized CPM (oCPM). Met deze optie wordt er aangegeven hoeveel de adverteerder bereis is om te betalen voor een bepaalde actie. De acties kunnen bestaan uit likes, kliks of bereik creëren. Vaak worden hogere kosten waargenomen in sectoren met veel concurrentie. Het is dan ook slim om bij het plannen van je advertentiestrategie rekening te houden met deze dynamische factoren om een realistische inschatting van de kosten te krijgen.

Meer weten over adverteren op Instagram?

Laten we een keer kort praten over wat jullie nodig hebben en wij bieden. Lekker vrijblijvend. We zijn er vast snel achter of er een klik is. Heb je 30 minuten voor ons?

De gemiddelde maandelijkse kosten variëren aanzienlijk. Voor beginnende ondernemingen die nog in de experimentele fase verkeren, kan het overwegen van een kleiner budget, bijvoorbeeld rond de €300 per maand, een overweging zijn. Aan de andere kant kunnen grotere ondernemingen mogelijk enkele duizenden euro’s per maand besteden om effectief te concurreren of voldoende data te verzamelen voor hun strategische doeleinden.

Instagram adverteren kosten

Wat zijn de factoren die de kosten bepalen van een Instagram advertentie?

De tarieven voor advertenties op Instagram worden bepaald door vijf variabelen. Een analyse van deze factoren helpt je om het optimale rendement uit je advertentiebudget te genereren.

Bepaal de doelgroep voor je Instagram advertentie

De doelgroep is een cruciale factor bij het vaststellen van de prijsstelling voor Instagram-advertenties. Het targetten van een unieke, specifieke doelgroep kan leiden tot lagere advertentiekosten door de niche-aard van het publiek. Een gerichte targetting resulteert vaak in verminderde kosten.
Creëer gedetailleerde klantpersona’s waarin demografische factoren, gedrag en interesses worden meegenomen. Identificeer vervolgens de content die het meest aanspreekt bij elke persona.

Advertentiedoel

Het beoogde resultaat van je advertentie kan eveneens van invloed zijn op de kosten. Of je nu streeft naar meer likes voor je pagina of je wilt dat gebruikers doorklikken naar je website, elk doel brengt zijn eigen kosten met zich mee.

Het is belangrijk om een advertentiedoel te kiezen dat aansluit op je overkoepelende bedrijfsdoelstellingen. Of het nu gaat om het opbouwen van merkbekendheid, het vergroten van websitebezoeken, of het stimuleren van conversies, maak een weloverwogen keuze en ontwikkel je campagne rond dit idee. Het selecteren van een doel dat in lijn ligt met je bredere zakelijke doelen is een belangrijk aspect van een effectieve advertentiestrategie.

Wil je blijven leren over Online Marketing?

Sluit je aan bij 2.250 Online Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

  Bepaal je advertentiebudget

  Het bepalen van je advertentiebudget is vanzelfsprekend een doorslaggevende factor.
  Een hoger budget vergroot het bereik naar een breder publiek. Het is niet noodzakelijk om direct met een groot budget te starten. Het is slim om in ieder geval te beginnen met een investering van minstens €300 per maand voor de advertenties. Dit biedt voldoende ruimte om te experimenteren en te leren. Naarmate je meer inzicht krijgt in wat effectief is voor jouw merk, kan je het budget aanpassen op basis van concrete gegevens en resultaten.

  Instagram adverteren kosten

  De advertentieveiling van Instagram

  De bieding voor advertenties, oftewel het bedrag dat je bereid bent te betalen per gewenste actie (zoals een klik), is eveneens van belang. Een te laag bod kan resulteren in het niet weergeven van je advertentie, terwijl een te hoog bod kan leiden tot overmatige kosten.

  Het is van belang om een goede balans te vinden. Zorg ervoor dat je bod niet te laag is en baseer je beslissingen uitsluitend op feitelijke gegevens. Het streven naar een optimale verhouding tussen je bieding en de waarde die het oplevert, vormt een kernaspect van een doeltreffende advertentiestrategie.

  De advertentieruimte op Instagram kost geld die jij als adverteerder moet betalen. Dit proces wordt ook wel de advertentieveiling genoemd, omdat jij moet strijden met andere bedrijven die ook hun diensten of producten willen laten zien aan dezelfde doelgroep. Dit proces verloopt automatisch. Diegene met het hoogste bod wint de veiling. Het is dus mogelijk om met 1 euro de veiling te winnen, maar vaak is het aan te raden om een hoger bod uit te brengen.

  Wat adverteren op Instagram dus zo leuk maakt is dat je helemaal geen groot budget hoeft te hebben om te starten met adverteren op dit platform. Instagram zelf is gratis. Om advertenties aan te kunnen maken heb je een bedrijfsaccount nodig wat ook gratis is om aan te maken. Al vanaf 1 euro per dag is het mogelijk om een breder publiek aan trekken.

  Een goed bedrag om te starten is rond de 10 euro per dag. Per maand kost dit dan ongeveer 300 euro. Belangrijk om te onthouden is dat een hoger budget geen garantie biedt voor succes. Een campagne die per dag 3 euro kost kan even succesvol zijn als een campagne die 20 euro per dag kost.

  De kwaliteit van de advertentie. De kwaliteit van jouw advertentie bepaalt hoe duur het is om de advertentie te laten zien aan jouw Instagram doelgroep. De kwaliteit van foto’s en teksten moet goed zijn. Instagram geeft de voorkeur aan advertentiefoto’s in het juiste formaat. Instagram beloont advertenties van hoge kwaliteit met lagere kosten en een groter bereik. Daarom is het belangrijk om altijd te streven naar een boeiende en relevante advertentie.

  Zorg ervoor dat je advertenties van hoge kwaliteit zijn, wat inhoudt dat ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook relevant en waardevol voor je doelgroep. Hoogwaardige advertenties hebben de neiging om betere prestaties te leveren en gepaard te gaan met lagere kosten.
  Links is een voorbeeld te zien van advertentie van lage kwaliteit die niet visueel aantrekkelijk is. Rechts is een advertentie te zien van een goede kwaliteit die visueel aantrekkelijk is en waar de boodschap erg duidelijk is.

  Meer weten over adverteren op Instagram?

  Laten we een keer kort praten over wat jullie nodig hebben en wij bieden. Lekker vrijblijvend. We zijn er vast snel achter of er een klik is. Heb je 30 minuten voor ons?

  Voorbeeld slechte advertentie Voorbeeld goede advertentie

  Advertentieplaatsing

  De locatie van de advertentie, zoals in de Instagram-feed, heeft eveneens impact op de kosten.
  Het is slim om verschillende experimenten uit te voeren met diverse advertentieplaatsingen om te achterhalen welke plaatsing het beste rendement oplevert voor jouw advertentie.

  Instagram biedt een scala aan advertentieplaatsingen zoals de feed, stories, explore pagina en de reels pagina. Door te testen met verschillende plaatsingen kun je vaststellen welke het meest doeltreffend is voor het bereiken van je doelgroep en het maximaliseren van de effectiviteit van je merk.

  Toch liever Instagram adverteren uitbesteden?

  Het kan zijn dat jij na het lezen van dit artikel er zeker van bent dat jij en je bedrijf willen gaan adverteren op Instagram. Het is begrijpelijk dat je nog niet helemaal weet waar je moet beginnen, deze vorm van adverteren kan tenslotte ook verwarrend overkomen. Het is mogelijk om het Instagram adverteren bij Merkelijkheid uit te besteden. Wij zijn gespecialiseerd in adverteren op social media. Wij weten precies welke campagnedoelen er gekozen moeten worden, zodat we jouw bedrijf succesvol kunnen maken!

  Vragen? Bekijk alle veel gestelde vragen. Alle vragen
  Deel dit artikel