Merkidentiteit

Het jaarverslag als communicatiemiddel, juist voor verkopers

Het jaarverslag als communicatiemiddel, juist voor verkopers
Vorm

Denk eens aan een integraal jaarverslag en een beknopter jaaroverzicht, je wilt immers jouw klant en verkoper niet opzadelen met een document van honderden pagina’s.
 • Fotografie
  Maak gebruik van aansprekende (eigen) fotografie. Stockbeelden geven immers een niet waarheidsgetrouw beeld en iedereen herkent ze van mijlenver.
 • Helder en kernachtig (gebruik beeld)
  Probeer de (financiële) ontwikkelingen zo helder en kernachtig als mogelijk weer te geven, eigenlijk is een spread met daarin de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen verplicht. Helemaal goed is het als je in staat bent deze te combineren in aansprekende infographics.
 • Benaderen als presentatie
  Zie het jaarverslag eens als een soort presentatie, begin met de belangrijkste kenmerken en werk toe naar achteren naar de wat “drogere kost”.
 • Kijk organisatiebreed
  Als jouw (holding)organisatie verschillende merken/divisies/etc heeft met elk een eigen sales, kijk dan of het mogelijk is om elk een plekje te geven in het document. Dit zorgt ervoor dat jouw verkoper zich meer betrokken voelt bij de grotere organisatie en juist de kracht daarvan onder de aandacht brengt in verkoopgesprekken.
 • Drukwerk
  Drukken en het liefst in een grote oplage (ook al is dat niet echt MVO). Iedereen wil een blijvende herinnering achterlaten, helemaal als je ook echt iets moois kan laten zien. Jouw jaarverslag op het bureau van die nieuwe key-account, dat willen we toch allemaal! Ook wij zien de voordelen en mogelijkheden van digitaal, maar dat tastbare verslag met de geur van inkt is toch een prachtig visitekaartje, of niet?
 • Wil je blijven leren over Merkidentiteit?

  Sluit je aan bij 2.250 Marketing professionals en ontvang wekelijks een mail met een nieuw inzicht, artikel of whitepaper.

   Dont’s voor een jaarverslag als communicatiemiddel

   1. Blijf bij de corporate identity
    Een jaarverslag dat afwijkt van jouw huisstijl, soms zien we veredelde Word documenten voorbijkomen die absoluut niet uitnodigen je er verder in te verdiepen. Dit is een gemiste kans en tegelijkertijd ook zonde voor het werk dat er toch al in gaat zitten.
   2. Taalgebruik
    Archaïsch taalgebruik is uit den boze, je wilt toch geen indruk achterlaten dat jouw organisatie(merk) net zo stoffig is als de verouderde taal die je bezigt. Een jaarverslag moet juist ophelderen, waarom dan de zaken op een minder heldere manier opschrijven?
   3. Navelstaren
    Alleen maar over jezelf praten. Laat eens wat klantcases zien, vertel welk probleem je voor die klant hebt opgelost en hoe je dat hebt gedaan. Dit geeft het jaarverslag een persoonlijkere uitstraling en wekt vertrouwen.
   Bestel het boek