Het motto van de sage is:
The truth will set you free
De sage zoekt niet alleen waarheid, kennis of wijsheid maar heeft ook de drang om dit te delen met anderen. Kort gezegd wil de Sage de wereld begrijpen en anderen leren wat hij weet. Met de juiste kennis kan iedereen goede beslissingen maken, de sage zorgt daarmee dus voor een betere wereld.
Bij de Sage denken we allemaal – dat is de kracht van merk archetype – aan een wijze oude man op een berg die ons de juiste kant op kan wijzen. Of denk aan Oprah Winfrey die de wijze vrouw van een hele generatie tv-kijkers werd.
Klanten die perfect bij Sage merken passen zijn op zoek naar kennis en expertise waarmee zij zelf slimmer worden, de wereld om hen heen beter begrijpen en de juiste keuzes maken. Niet blind volgen wat gezegd wordt, maar op basis van (liefst feitelijke) informatie een weloverwogen keuze maken. Daardoor past het Sage Merk Archetype perfect bij merken die zich onderscheiden van merken met twijfelachtige kwaliteit of prestaties en dat ook hard kunnen maken.
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Een merk dat het archetype sage omarmt is een merk dat kennis als het hoogste goed ziet. Ze zijn ingericht op continue leren en het analyseren, plannen en onderzoeken dat daaraan ten grondslag ligt. Zo’n organisatie is vaak ook decentraal of meer democratisch gestructureerd omdat hiermee de autonomie van de medewerkers geborgd blijft. Dit is een belangrijke voorwaarde om kennismedewerkers aan te trekken en behouden. Tegelijkertijd is de typische klant van de Sage ook een klant die een merk waardeert die haar zelf de kennis geeft waarmee ze de keuze kan maken
Automerk Audi is bij uitstek een merk dat het archetype Sage omarmt. Hun slogan ‘Voorsprong door techniek’ verankert deze overtuiging in alles wat het merk doet. Audi was bijvoorbeeld het eerste automerk dat een high-performance vierwiel-aangedreven auto ontwikkelde en daarmee twee jaar op rij het rally-kampioenschap wist te winnen. Een paar jaar later was de eerste Audi Quattro beschikbaar voor consumenten.
Recent lag het merk wel onder vuur met deze slogan. Audi’s rol in het dieselschandaal maakte dat het merk’s Amerikaanse slogan en reclameboodschap ‘It’s not easy being green’ totaal ongeloofwaardig werd. Juist bij de kennis- en waarheidsbewuste doelgroep van een Sage is dit een doodzonde.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
Management Consulting organisatie Boston Consulting Group (BCG) is nauw verwant aan McKinsey. Niet alleen op het gebied van merk archetype maar ook in haar (ontstaans)geschiedenis. Beide bedrijven stonden aan de basis van wat wij tegenwoordig strategie noemen (bron: Lords of Strategy) en waren de eersten die op het gebied van strategie bedrijven adviseerden. Het is misschien niet te geloven, maar ongeveer 60 jaar geleden had niemand gehoord van strategie buiten het militaire domein. BCG stond – met haar matrix – aan de basis van een geheel nieuwe industrie.
Unlocking the potential of those who advance the world.
Bovenstaande slogan geeft uitstekend aan dat BCG als Sage in de wedstrijd zit. Het merk zet wereldwijd teams in met diepgaande en functionele expertise om hun klanten bij te staan. En, zoals past bij een Sage, haar mensen zijn haar meest waardevolle goed. In de woorden van Richard Lesser, President en CEO van BCG:
We do this by channeling the diversity of our people and their thinking, as well as our shared commitment to uncovering the truth.
Het bedrijf deelt haar ‘latest thinking’, is gastheer voor zijn eigen TED conferentie en zet de samenwerking met haar klanten (leaders) centraal. BCG gelooft dat haar klanten de juiste beslissingen kunnen maken door de kennis en informatie die zij verstrekt. In haar uitingen staan dan ook meestal de insights centraal, niet de conclusies die het bedrijf daaruit kan trekken. Onuitgesproken is de verwachting dat iedereen met deze informatie tot dezelfde conclusie komt.
De huisstijl van het bedrijf is heel wit en ‘clean’ met een groen accent of ondergrond als basis. Dit laat de data voor zich spreken en leidt niet af van waar het om gaat: de inhoud. Daarbij laat BCG de wereld ook niet anders zien dan hij is, foto’s zijn slechts licht bewerkt maar zien bijvoorbeeld geen verkleuringen of andere veranderingen ten opzichte van de werkelijkheid.
Dichter bij huis vinden we nog een bijna prototype Sage merk: TNO. Deze onafhankelijke onderzoeksorganisatie heeft als missie om mensen en kennis te verbinden en zo innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. TNO is trots op haar goede naam als innovatie- en kennisorganisatie maar wijdt dat maar aan één ding: haar 3.200 medewerkers.
Zoals het een Sage misschien wel betaamd volgt ook TNO de omschrijving van dit merk archetype tot op de letter:
Als u zaken doet met TNO mag u inhoudelijk veel van ons verwachten. Naast de inhoudelijke expertise, die per medewerker verschillend kan zijn, delen we een aantal gezamenlijke waarden: integriteit, onafhankelijkheid, professionaliteit en maatschappelijke betrokkenheid.
De slogan: innovation for life zegt iets over het doel én de toekomst van het bedrijf en hoe koersvast het daarin is. In haar communicatie staan dan ook enkel de onderbouwde resultaten of wapenfeiten van TNO centraal en alle innovaties zijn ingedeeld naar sector. Ook TNO hanteert een ingetogen stijl met weinig opvallende kleuren, ook hier moet de data voor zich spreken.
Merk archetypes projecteren hun eigen kwaliteiten op hun klanten. Of klanten zoeken een merk met een persoonlijkheid dat bij hen past. Een Sage moet zijn klanten dus het gevoel geven dat ze met jouw hulp een expert zijn. Bevestig de wijsheid van hun voorkeur en je bent verzekerd van hun loyaliteit. Dit archetype past dus uitzonderlijk goed bij hoogkwalitatieve of complexe producten en diensten zoals bijvoorbeeld beleggingsadviseurs. Charles Schwab stelt bijvoorbeeld: ‘Schwab’s expertise can help you get the most from your investments.’
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Bekijk boekDe grootste valkuil voor het Merk Archetype Sage is om een neerbuigende, belerende houding of een dwingende overtuigingsstijl te gebruiken. De klanten van een sage zullen het vertrouwen (in jouw kennis en wijsheid) dan snel opzeggen. Ze willen zelf de meest logische beslissing maken, mede op basis van de kennis en informatie die jij ter beschikking stelt.
Een andere valkuil is dat een bepaalde dogmatische overtuiging centraal komt te staan – denk aan Kodak dat niet geloofde in digitale fotografie terwijl ze dit zelf uitvonden – of een merk teveel redeneert vanuit een ivoren toren. Ten alle tijden moet de (praktische) toepasbaarheid centraal staan, een wet die TNO zich bijvoorbeeld goed in de oren heeft geknoopt.
De kern van de marketing van een Sage draait om kennis en informatie. Een sage merk deelt ofwel de resultaten van hun eigen onderzoek en ervaring of de kennis van haar klanten. Dat laatste is dan vooral in de trant van ‘slimme mensen kiezen voor ons’. Kortom, een Sage merk helpt haar klanten slimmer te handelen of lijken.
De belangrijkste kleuren voor de Sage zijn de wat koudere, vlakkere kleuren die de data voor zich laten spreken. Grijs, beige, lichtblauw en groen staan bij Sage merken vaak voorop en zorgen voor een rust en gelijkmatigheid.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
De twee verwante merk archetype van de Sage zijn het merk archetype Explorer en het merk archetype Innocent. Ook deze twee merk archetypen streven naar een betere wereld alleen vanuit een andere basisovertuiging. Wordt jouw merk niet primair gedreven door kennis en begrip maar bijvoorbeeld door een drang naar vrijheid of juist veiligheid en eenvoud? Dan zijn de Explorer en Innocent misschien meer van toepassing.
Merk archetype Explorer
Past bij jouw merk als jullie vooral de vrijheid zoeken of bieden om uit te zoeken wat echt bij jullie past. De reis en ervaring (van jullie klant) is belangrijker dan de eindbestemming. Als merk bied jij de mogelijkheid om die zoektocht te maken. Dit past niet alleen bij merken die de letterlijke reis mogelijk maken, ook de meer abstracte hulpmiddelen passen bij dit archetype. De Explorer is samen met zijn klanten op zoek naar hun perfecte wereld.
Merk archetype Innocent
Past bij jouw merk als jullie als een echte optimist op zoek zijn naar de perfecte wereld. De Onschuldige biedt klanten een eenvoudige keuze voor een betere wereld. Zij streeft net als haar klanten naar geluk en harmonie. Een motto van de Innocent zou kunnen zijn ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Met eerlijke, pure producten die bijdragen aan een betere wereld, bindt de Innocent klanten aan zich op basis van gedeelde idealen.
Verder lezen over merk archetypes? Neem eens een kijkje op onze pagina over merk archetypes, hier delen we onze kennis en voorbeelden van de twaalf merk archetypes.