Een Creator is van nature creatief, eigenwijs en vindingrijk. Hiermee biedt de Creator haar klanten innovatieve oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Hoge kwaliteit is voor de Creator van groot belang, hij streeft naar het perfecte product. Hierin is niet ‘de beste zijn’ maar ‘de beste oplossing bieden’ leidend. Maar zoals bij ieder archetype zijn er verschillende vormen van de Creator.
Één ding hebben alle creators met elkaar gemeen, ze doen het volledig op hun eigen manier en hebben geen oog voor conventies. Autofabrikant Tesla is hier een prachtig voorbeeld van: Als niemand elektrische auto’s maakt dan doen we dat zelf wel!
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Een typisch voorbeeld van een Creator merk is Apple met als meest recente voorbeeld de iPhone. Inmiddels zijn smartphones de standaard en heeft Apple ruim een miljard iPhones verkocht, maar 12 jaar geleden was dat wel anders. De iPhone werd geïntroduceerd als een combinatie van een iPod en telefoon in één waarmee je ook nog eens toegang had tot het internet. De eerste smartphone was daar, een wereld aan nieuwe mogelijkheden ging open. Apple wist een grote groep fans te verzamelen die zich aansloten bij de visie achter het product: de mobiele telefoon revolutioneren. Een nog veel grotere groep begreep de aantrekkingskracht totaal niet trouwens.
Een heel ander voorbeeld van een Creator merk archetype is LEGO. Waar Apple gaat voor minimalistisch design met rustige kleuren als zwart, grijs en wit, is LEGO juist kleurrijk, vrolijk en beeldend. Uiteraard heeft LEGO over het algemeen een veel jongere doelgroep en is dit terug te zien het design van de producten. Maar ook de visie is een wereld van verschil ten opzichte van de iPhone. De iPhone was het resultaat van een nieuwe kijk op een mobiele telefoon, het doel van LEGO is om te inspireren, de klant is de creator. De slogan van het bedrijf is “supporting a more creative and resilient society” en zowel in tekst als in beeld draait alles om verbeelding, plezier en leren.
Apple en LEGO zijn natuurlijk twee wereldberoemde merken en het blijft lastig jezelf hiermee te identificeren. Zeker als jij in een hele andere markt actief bent. Daarom zetten we hieronder uitgebreid nog twee voorbeelden voor je uiteen, uit de zakelijke dienstverlening en industrie.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
Het Nederlandse bedrijf Adyen is misschien niet bij iedereen bekend, maar absoluut een Creator. Een wereldwijde leider in finance vanwege haar innovatieve visie en bijbehorend product. Adyen is een online betalingsplatform waarmee betalingen voor klanten een stuk makkelijker worden gemaakt. Klanten hoeven zelf geen rekeningen meer uit te sturen, het platform ondersteunt honderden munteenheden en betaalwijzen en gaat actief fraude tegen. Voor klanten van Adyen betekent dit dat zij altijd betalingen kunnen accepteren. Daarnaast verzamelt het bedrijf ook data waarmee klanten betalingsprocessen kunnen analyseren, optimaliseren en personaliseren.
De visie achter Adyen is in 2006 ontwikkeld door twee Nederlandse ondernemers die eerder al succes boekten in de financiële wereld. De bestaande betalingssystemen, een ‘lapwerk van systemen en verouderde infrastructuren’, ondersteunden de groeiende wereldhandel onvoldoende. Dit kan beter en makkelijker dachten de heren en richtte in 2006 Adyen op. Deze visie en het Creator merk archetype zijn duidelijk terug te zien in de slogan van het bedrijf ‘the platform built to simplify and accelerate global payments’.
Ook in de naam van het bedrijf is de Creator terug te zien, Adyen is Surinaams voor ‘opnieuw beginnen’. Dit is deels terug te herleiden naar de oprichters, zij waren al eens een financieel systeem begonnen en hebben dat succesvol verkocht, met Adyen moesten zij opnieuw beginnen. Het staat ook voor de creatie van Adyen, een volledig nieuw betalingssysteem opgebouwd uit niets.
Het design van Adyen bestaat uit simpele lijnen met veel wit en Adyen-groen. Een simpele stijl passend bij hun boodschap van vereenvoudigen. Dit wordt gecombineerd met kleurrijke foto’s en video’s waarin mensen en transacties centraal staan. Hiermee laat Adyen haar focus op optimalisatie van de customer journey en het gebruiksgemak voor de klant en eindgebruiker zien. Tegelijkertijd biedt het verbeelden van de transacties een duidelijke illustratie van de meerwaarde van Adyen. Hiermee lost Adyen een typische uitdaging van een creator merk op: de klant duidelijk maken wat de meerwaarde van innovatie voor hen betekent.
De klant staat dan ook centraal in de marketingstrategie van Adyen. De innovatie en het gemak van Adyen is slechts een middel om de klant vooruit te helpen. Dit zien we terug in het woordgebruik, zoals “accepteer overal betalingen”, “business not boundaries” en “creëer een naadloze betaalervaring”. Met Adyen is de klant zelf in staat de beste betalingsbeleving te creëren. De klant staat niet alleen centraal maar is direct ook een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Video’s en klantcases van bedrijven in verschillende industrieën over de hele wereld vormen de contentstrategie. Allemaal onderschrijven ze het gemak van Adyen, maar vooral ook de mogelijkheden om het betalingsproces te personaliseren.
Hoewel iedereen Siemens kent zullen de meeste mensen het merk waarschijnlijk niet direct een Creator noemen. En dat terwijl het zo duidelijk naar boven komt in de slogan: ‘ingenuity for life’. Het Duitse bedrijf staat bij het grote publiek vooral bekend om zijn huishoudelijke producten maar is daarnaast wereldwijd actief in verschillende industrieën zoals energie, gezondheidszorg en mobiliteit.
Siemens omschrijft zichzelf als een pionier in de veranderende wereld en biedt antwoorden op nieuwe vragen in verschillende industrieën. Bij Siemens betekent dit het ontwikkelen van baanbrekende innovaties in verschillende industrieën om bij te dragen aan het ontwikkelen van een duurzame toekomst, of het nu gaat om intelligente infrastructuur, duurzame energie of digitale transformatie. In de uitingen van Siemens zien we de Creator duidelijk terug in termen als “we make real what matters”, “innovation for #ClimateAction” en “innovations: how we will shape the future”.
Waar Adyen de klant centraal stelt in haar marketingstrategie, trekt Siemens dit eigenlijk breder door de wereld centraal te stellen. De wereld verandert en dus moeten er nieuwe oplossingen komen. Dit verhaal vertelt Siemens bijvoorbeeld met haar contentstrategie waarin uitdagingen in verschillende industrieën uitgelicht worden, zoals de nieuwe energiehub voor Zuid-Amerika in Bolivia. Compleet met illustraties en dronebeelden van de energiecentrale toont Siemens hoe het aan dit project mag bijdragen
Ontdek de 12 merk archetypes aan de hand van voorbeelden uit B2C én B2B en leer hoe jij het fundament legt voor een sterk en duurzaam merk
Bekijk boekHerken jij jezelf al volledig als Creator of twijfel je nog of dit écht het merk archetype voor jou is? Wat kan het Creator merk archetype eigenlijk voor jouw merk betekenen en waar moet je op letten? De kracht van een Creator is de visie, de Creator realiseert wat in de ogen van de klant onmogelijk is. Klanten sluiten zich bij deze visie aan en zijn bereid daar extra voor te betalen. Het succesvol uitdragen van het Creator merk archetype draagt bij aan jouw positionering als visionair, pionier of creatief genie. Een positionering waar anderen zich graag bij aansluiten.
Creativiteit en innovatie bieden Creators ook hun grootste uitdaging: perfectionisme. Een middelmatig idee of product is de grootste angst van een Creator, waardoor hij verloren kan raken in de zoektocht naar het perfecte idee. Ben jij een Creator? Let dan extra goed op het bewaken van de productiviteit en effectiviteit binnen je organisatie.
De visie van een Creator merk is leidend voor de merkidentiteit. Creativiteit en innovatie zijn belangrijke waardes maar zoals we hebben gezien in de voorbeelden kan dit op verschillende manieren geuit worden. Zijn jouw ideeën in de ogen van de klant onmogelijk? Het kan dan wat overtuigingskracht kosten om jouw meerwaarde aan de klant te bewijzen. Laat zien waarom jouw merk uniek is en hoe jij de klant vooruithelpt. Klanten scharen zich achter jouw merk omdat zij overtuigd zijn van jouw visie. Geen saaie campagnes maar een levendige en inspirerende afspiegeling van jouw product en organisatie.
Benieuwd hoe jij merk archetypes inzet voor jouw merk? Jij gebruikt onze kennis, ervaring en creativiteit en wij laten jou eens kennismaken met Merkelijkheid. Goede deal?
Het kan lastig zijn de verschillen tussen merk archetypes te onderscheiden. Zo is de innovatieve kern van een Creator ook terug te vinden in de Magician en de Outlaw. Het verschil tussen deze merk archetypen zit in de motivatie.
De Outlaw is gemotiveerd door een verlangen om zich af te zetten tegen de huidige orde. Met zijn extravagante ideeën wil de Outlaw shockeren en ontregelen. Producten van de Outlaw zijn vaak geschikt voor mensen die zich buitengesloten voelen of afstand willen nemen van de samenleving.
In tegenstelling tot de creator maakt de Magician jouw droom waar. Dit merk archetype vind je terug in alle magische momenten en bouwt op een begrip van de fundamentele wetten of systemen. De Magician is verantwoordelijk voor veel werkelijk baanbrekende producten.
Net als de Outlaw is een Magician op zoek naar verandering, maar de Magician zoekt deze verandering bij zichzelf en inspireert daarmee zijn omgeving. Waar de Outlaw bevrijding biedt, voorziet de Magician in inspiratie en verwondering.
Twijfel je dus welk merk archetype bij jouw merk past, ga dan terug naar de kern van je verhaal. Wat is je doel en hoe wil je dat bereiken, maar vooral waarom is dat je doel? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de Outlaw, de Magician of onze pagina over merk archetypes.