Jaarverslagen

Sustainable Development Goals, toekomst van MVO in jaarverslagen?

Duurzaamheid is tegenwoordig geen hype of trend meer maar een van de belangrijkste thema’s. Er gaat geen dag voorbij zonder berichtgeving en ook in de beleggingswereld is het een belangrijk onderwerp. Dit zette bedrijven ertoe aan om duurzaamheid in toenemende mate deel te maken van hun rapportage. De aanpak wisselt, in het afgelopen decennia passeerden een aantal richtlijnen voor duurzaamheid in verslaglegging de revue, met alle wildgroei van dien. Eind 2015 kwam er daar een bij, de Sustainable Development Goals. Wij bespreken de Sustainable Development Goals en vertellen of jij deze moet gaan hanteren.

Wat zijn Sustainable Development Goals (SDG’s)?

Eind september 2015 werd door de Verenigde Naties, waar 193 landen deel van uitmaken, de agenda voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Die agenda is vervolgens in nauwe samenspraak met overheden en bedrijfsleven vertaalt in 17 hoofddoelstellingen, de Sustainable Development Goals. De Sustainable Development Goals zijn breed geformuleerd om zo richting te geven aan de inspanning van zowel landen bedrijven.

De 17 hoofddoelen zijn opgesplitst in 169 subdoelstellingen (‘targets’) die de concrete stappen richting het behalen van de doelen vertegenwoordigen. De targets stellen bedrijven in staat om concreet, en aan de hand van de SDG’s, te rapporteren over hun inspanningen rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sustainable Development Goals noodzakelijk?

Natuurlijk, er bestaan al vele bestaande kwaliteitsmanagementsystemen, governace codes en verslagleggingsrichtlijnen. Bekende voorbeelden zijn de GRI G4 Index en de 10 richtlijnen van de UN Global Compact Index. Deze initiatieven zijn niet per definitie beter of slechter, gooi ze dus niet meteen overboord, maar wij zijn van mening dat de Sustainable Development Goals kunnen fungeren als dé kapstok waar alles samenkomt.

De verschillende standaarden en systemen zorgen namelijk voor een aantal uitdagingen:

  • Het is lastig de inspanningen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken
  • Bestaande standaarden of codes geven geen (inhoudelijke) duiding of richting aan de inspanningen; (een betere wereld in 2030).
  • Bestaande standaarden of codes zijn in onze optiek verworden tot ‘afvinklijsten’ waarbij de daadwerkelijke impact ondergeschoven is.

De Sustainable Development Goals zijn hiervoor de oplossing. Omdat ze afgeleid zijn van de daadwerkelijke, praktische doelen van de Verenigde Naties verschaffen ze richting en zijn ze inherent concreet. Ook heeft het een ‘cut through the bullshit’-werking als je simpelweg op basis van uniforme targets moet vertellen wat je hebt bereikt. Kortom, Sustainable Development Goals zijn op veel vlakken een verademing.

Wat zijn de 17 SDG’s?

De Sustainable Development Goals zijn opgebouwd rondom thema’s zoals armoede- en hongerbestrijding, gezondheid, onderwijs, innovatie, gelijkheid en milieu. Volgens de Verenigde Naties zijn dit de belangrijkste uitdagingen waar wij als wereld mee geconfronteerd worden. Onderstaand plaatje bevat alle 17 Sustainable Development Goals.

sustainable-development-goals-overzicht

Sustainable Development Goals implementeren

Sustainable Development Goals Heineken

Heineken maakt concreet hoe de inspanningen van de organisatie zich verhouden tot de SDG doelen. Bron

“Toe maar, 17 doelen. Moet ik die allemaal gebruiken?”

Nee, in de praktijk kiezen bedrijven voor een aantal thema’s die het best bij hun impact of missie aansluiten. Zo zal een bedrijf dat zich bezighoudt met voeding eerder thema’s rondom de SDG’s “zero hunger” en “good health and well-being” omarmen waar een industrieel bedrijf “industry, innovation and infrastructure” voorop stelt.

De SDG aanpak geeft juist de mogelijkheid, in tegenstelling tot vele andere standaarden, om te vertellen over waar de organisatie daadwerkelijk de grootste impact heeft.

Moet jij de Sustainable Development Goals hanteren?

Wij denken dat deze standaard voor veel bedrijven een verademing is, met name voor bedrijven met beperkte ervaring in het rapporteren rondom maatschappelijke thema’s. De gedetailleerde structuur, targets en KPI’s van de Sustainable Development Goals geven alle benodigde handvatten om rondom de voor jullie bedrijf belangrijkste SDG’s te rapporteren.

De SDG’s zijn een waardevolle stap om duurzaamheid echt deel te maken van de verslaggeving in plaats van slechts een sociaal wenselijke to-do.

Bronnen

Vragen? Bekijk alle veel gestelde vragen. Alle vragen
Deel dit artikel