Hoe werkt een zoekmachine?

Google’s algoritme doet drie dingen met je website: crawlen, indexeren en ranken. Zo leest de zoekmachine de informatie op je website, deelt deze in de database in en bepaalt wanneer jouw website in de zoekresultaten getoond wordt.

Als bezoeker voer je in de zoek- of adresbalk een aantal woorden in die omschrijven waar je naar op zoek bent en al snel verschijnt er een lijst met antwoorden op je scherm. Je klikt op een van de antwoorden en komt op een website.

Nederland’s belangrijkste zoekmachine, Google, doet dit zo goed dat jij meestal al snel gevonden hebt wat je zocht. 90% van de mensen klikken niet verder dan de eerste 3 resultaten . Het is dus cruciaal om in die top 3 te komen, het liefst natuurlijk op de eerste plek. Maar hoe bepaalt een zoekmachine welke websites bovenaan komen?

Google’s algoritme doet 3 dingen met je website: crawlen, indexeren en ranken.

  1. Crawlen is het lezen van je website door de Googlebot. Deze crawler leest alleen HTML om te bepalen waar de pagina over gaat en gaat op zoek naar links. Zo brengt hij de inhoud van pagina’s in kaart en ontdekt hij nieuwe pagina’s om te crawlen.
  2. Indexeren is het beoordelen en opnemen van deze informatie in de Google database. Op basis van de informatie die jij Google biedt, wijst de bot jouw website automatisch een plek in de database toe.
  3. Ranken is het waarderen van je pagina volgens het Google algoritme, hiermee bepaalt Google op welke plek in de zoekresultaten jouw website geplaatst wordt. Google stelt zichzelf de vraag: op welke zoekopdrachten geeft deze pagina goed antwoord?

Met SEO spelen we in op deze 3 factoren met als doel bovenaan in Google te komen. Hoe we dat doen? Lees hier meer over op onze online marketing pagina.

Bestel het boek