Podcast

Is jouw diamanten ring straks waardeloos?

Is jouw diamanten ring straks waardeloos?
Diamonds are forever. Maar klopt dat eigenlijk wel? Het is een prachtige marketingslogan van nummer 1 diamantenmerk De Beers, maar deze markt is enorm in beweging. En de opkomst van kunst-diamanten zorgt ervoor dat de waarde van natuurlijk diamanten afneemt. Hoe lang doen wij nog een huwelijksaanzoek met een diamanten ring?

Luister deze podcast op:

Elke twee weken een nieuwe aflevering over positionering met een analyse van een bijzonder merk of markt. Chiquita, Odido, Lidl en Red Bull kwamen al aan bod. Benieuwd geworden? Bekijk hier de andere podcasts:

Bekijk andere podcasts

Positionering De Beers en diamanten

Diamonds are forever. Heb je deze zin wel eens gehoord? Bijna iedereen kent deze woorden. Marilyn Monroe zong erover en het was de titel van één van de bekendste James Bond films aller tijden. Diamanten zijn niet meer weg te denken uit ons leven en veel mensen vergelijken diamant met de grootste luxe, ultieme perfectie en de hoogst haalbare status. Diamant lijkt het resultaat van de perfecte marketing.

Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Nou, wij hebben nieuws voor je: het complete beeld dat jij van diamanten hebt komt bij één bedrijf vandaan: De Beers. Dit merk is al meer dan 100 jaar actief in de diamant industrie en heeft er eigenhandig voor gezorgd dat er een markt is zoals die er nu is.

Maar de diamantmarkt staat onder druk. In de afgelopen drie decennia kwam aan het licht dat de diamant industrie een betrekkelijk smerige is, maar ondanks deze ontdekking is de wereldwijde vraag naar diamanten niet afgenomen. Wat wel zorgt voor problemen zijn de aanvoer van nieuwe soorten gesteende die erg op diamant lijken en de ontdekking van de kunstmatig gemaakte diamanten, ook wel ‘lab diamanten’ genoemd. De Beers, van oudsher een monopolist in deze markt, voelt nattigheid en grijpt om zich heen om controle te behouden.

In deze podcast kijken wij naar de ijzersterke, ijzingwekkende marketingstrategie van De Beers en hoe zij er, met een klein team, eigenhandig voor zorgden dat diamanten gemeengoed werden in de liefde van vele westerse huishoudens. Ook bespreken wij hoe dit marketingsucces ervoor zorgde dat de diamanthandel oplaaide in talloze Afrikaanse landen, met gruwelijke burgeroorlogen als gevolg, omdat de vraag naar diamanten in het westen zo hoog werd, dat de natuurlijke verkregen diamanten de naam ‘bloeddiamanten’ verkregen.

In deze nieuwe aflevering van ‘Don’t be a penguin’ kijken wij naar een bewonderenswaardig en beangstigend marketingverhaal van een bedrijf wat zich kan meten met de Rockefellers. Wij bespreken de invloed van De Beers in haar landschap, haar invloed op onze samenleving en de manier waarop wij met elkaar leven.

We bespreken de krachtige positionering van de diamant in de rap-scene, de invloed van de edelsteen op mensen die gaan trouwen en hoe de diamant zo’n groot en belangrijk onderdeel heeft kunnen worden van onze cultuur. We kijken ook naar welke invloed de marketing van een van ’s werelds succesvolste luxury brands ervoor heeft gezorgd dat een tamelijke veelvoorkomend gesteente, diamant, het imago heeft gekregen van ‘schaars’ en ‘moeilijk te verkrijgen’.

Luister en kijk mee en leer alles over het bijzondere merk en product: de diamant!

Don’t be a Penguin

Wil je input leveren voor onze show? Heb je suggesties voor thema’s of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar dontbeapenguin@merkelijkheid.com of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert. Dank voor het kijken en tot de volgende!

Moet het korter maar ook leuk?
TIKTOK: https://www.tiktok.com/@merkelijkheid
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/merkelijkheid/?hl=en