Anke over het Aalberts Industries jaarverslag

Recent produceerden wij voor Aalberts Industries het jaarverslag over 2011. Onze Anke Dijkstra was verantwoordelijk voor dit uitdagende project en om u inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij het produceren van een goed jaarverslag interviewden wij haar. Mocht u naar aanleiding van dit interview nog vragen of opmerkingen hebben horen wij graag van u!

Anke DijkstraWie ben jij?
Ik ben Anke Dijkstra en binnen De Merkelijkheid ben ik verantwoordelijk voor project management. Dat betekent dat ik ervoor zorg dat een bepaald idee of concept daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Mogelijke resultaten hiervan zijn onder andere jaarverslagen, brochures, beursstands en websites. Omdat ik voor iedere opdrachtgever een perfect passend team samen stel zijn mijn werkzaamheden veelzijdig en kan ik uitdagingen vinden in ieder project. Deze diversiteit maakt mijn baan fantastisch.

Wat is Aalberts Industries?
Aalberts Industries is een beursgenoteerde onderneming met zo’n 140 groepsmaatschappijen. Aalberts Industries is internationaal actief en een specialist in industriële producten, systemen en processen met hoogwaardige technologische kennis. De onderneming ontwikkelt oplossingen voor uiteenlopende klant behoeften, verdeeld in de groepsactiviteiten Industrial Services en Flow Control.Aalberts-Industries-featured-logo360x240Industrial Services levert specialistische producten, processen en systemen voor specifieke marktsegmenten zoals bijvoorbeeld de halfgeleider sector en de automobielindustrie. Flow Control concentreert zich op de ontwikkeling, productie en assemblage van producten en systemen voor de distributie en regulering van vloeistoffen en gassen. Industrial Services en Flow Control bedienen uiteenlopende markten met elk een eigen dynamiek. Dit leidt tot een evenwichtig marktenportfolio.

Wat maakt Aalberts Industries uniek?
Aalberts Industries is sterk in cross-selling van groepsproducten (vooral bij Flow Control), waarbij lokale verkoop- en distributienetwerken in de verschillende landen en marktsegmenten elkaars producten verkopen. Ook innovatie is van groot belang, elk jaar weer introduceren ze nieuwe producten, systemen, processen en technologieën, altijd gebaseerd op de specifieke wensen van klanten en markten. Deze profiteren namelijk ook van de toenemende technologie- en kennisuitwisseling tussen Industrial Services en Flow Control.

De ondernemende cultuur die Aalberts Industries kenmerkt, maakt het tot een innovatieve organisatie met een actieve marktbenadering. Deze cultuur sluit goed aan op de werkwijze van De Merkelijkheid, wat zorgt voor een open samenwerking waarin kwaliteit en resultaat voorop staan.

Wat heeft De Merkelijkheid voor Aalberts Industries gedaan?
Zoals ieder beursgenoteerd bedrijf is Aalberts Industries verplicht om ieder jaar het jaarverslag te publiceren. Naast deze verplichting is het jaarverslag een mooie gelegenheid om uitgebreider stil te staan bij het afgelopen jaar en alle stakeholders te informeren over de positionering, strategie en resultaat. Omdat het jaarverslag dus alle aspecten van een organisatie vertegenwoordigt is het noodzakelijk dat alle elementen vloeiend in elkaar over lopen.

Het verhaal, de vormgeving, fotografie en het uiteindelijke drukwerk moeten elkaar versterken en vormen samen het visitekaartje van de organisatie. De Merkelijkheid stelt het team samen, bewaakt de voortgang en zorgt ervoor dat alle processen uiteindelijk als een geheel samen komen in een prachtig jaarverslag.

Wat zijn in dit soort trajecten altijd de uitdagingen?
De uitdaging is dat het opgeleverde document de verwachtingen van de opdrachtgever overstijgt, dat de opdrachtgever zichzelf herkent en het gevoel heeft dat zijn eisen begrepen zijn. De belangrijkste uitdaging is dat de opdrachtgever trots is op het product dat hij in handen krijgt.

Wanneer is er sprake van het ‘juiste team’?
Het juiste team bestaat uit mensen die de vraag uitstekend vertalen in middelen zoals bijvoorbeeld tekst en fotografie. Hiervoor moeten al deze teamleden perfect aanvoelen wat voor soort organisatie Aalberts Industries is en de markten begrijpen waarin zij actief zijn. En uiteraard moet er op alle vlakken sprake zijn van een persoonlijke “klik” tussen dit team en de opdrachtgever.

Hoe pak jij dit aan?
Bij dit soort complexe processen is het belangrijk vooraf te zorgen voor een kraakhelder projectplan, projectplanning en een uitgebreide beschrijving van alle deelprojecten. Tijdens het project is een goede sfeer en duidelijke communicatie essentieel. Eigenlijk ben ik als een soort “spin in het web”; de verbindende schakel tussen individuen en werkzaamheden. Ik sta hierin dicht bij de opdrachtgever en ben altijd open over de gang van zaken.

aijaarverslagcoverWat is het resultaat?
Een prachtig jaarverslag dat aan alle verwachtingen van de klant voldoet. Bekijk het zelf op hun website: http://www.aalberts.nl/!

 

Ook interessant